Låt dig inte skrämmas av det orange kuvertet

MIN EKONOMI

Öppna det orange kuvertet men låt dig inte skrämmas.

Du har mer pension att vänta.

Det orange kuvertet dimper ner i brevlådan varje år, ofta med en chock över hur lite pengar det blir och med ett gnagande dåligt samvete över fonderna.

Men – kom ihåg att du också får tjänstepension den dag du slutar att arbeta. Det får ungefär nio av tio och ju högre inkomst du har desto större betydelse har den. En pensionär i dag som får 14 000 kronor i allmän pension (orangea kuvertet) får i genomsnitt också 4 000 kronor i tjänstepension.

För dig som är ung i dag: det viktigaste pensionsvalet är att, om du kan, välja en arbetsgivare som ger dig tjänstepension, genom kollektivavtalet eller på annat sätt. Det kan handla om tiotusentals kronor i inbetalningar varje år. Ofta mycket mer än vad du får sätta av i privat pensionssparande.

Vill du få en överblick över vad du totalt kan förvänta dig i framtida pension, gå in på sajten minpension.se.

I det orangea kuvertet ser du också hur det har gått för dina premiepensionsfonder. Har du fått en genomsnittlig årlig avkastning på över 4,2 procent sedan start kan du känna dig nöjd. Då har du gjort ett bra jobb. De som lyckas få tvåsiffriga avkastningar varje år tar större risker än vad de flesta vågar eller kanske bör.

Under 2011 slår du genomsnittet om du fått mer än 12 procent. Se över dina fonder, gärna med hjälp av morningstar.se, E24.se/fond eller andra fondsajter. Glöm inte att även kolla de fonder du kan ha valt för tjänstepensionen och se alla dina fonder som en helhet.

En årlig översyn brukar räcka för de flesta av oss. Och sedan kan du glädjas åt att vårstädningen är klar!

ARTIKELN HANDLAR OM