Majoritet av hushållen tror på fallande bostadspriser

Av: 

Gustaf Tronarp

Bostadspriser

Här är det dystra trendbrottet – i storbanken SEB:s boprisindikator.

För första gången sedan 2012 tror en majoritet av hushållen att priserna kommer att falla.

I Stockholm är förväntningarna nere på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008/2009.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken bank ger dig bäst sparränta? Jämför sparräntor och sparkonton hos Sveriges banker och kreditinstitut.

Compricer

Bostadsmarknaden har svajat rejält under de senaste månaderna. Särskilt i storstäderna har mäklarna vittnat om trögare processer, färre bud och lägre slutpriser. Och de svenska hushållen räknar med att den sura stämningen kommer att hålla i sig.

SEB:s boprisindikator för december, som publicerades på måndagsmorgonen, uppvisar ett tydligt trendbrott. För första gången sedan 2012 säger en majoritet av de tillfrågade hushållen att de tror på fallande priser.

– Rapporter om fallande försäljningspriser, stor uppmärksamhet kring svårsålda nybyggnationer och fortsatt åtstramning av reglerna från politiskt håll påverkar förmodligen förväntningarna, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Lägsta nivån sedan finanskrisen

Banken definierar indikatorn som skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande respektive fallande priser. I decemberundersökningen ligger förväntningarna på minus fem. Det är ett tapp på 16 enheter från förra månaden.

Nergången är kraftigast bland hushåll i Stockholm. Inte sedan finanskraschen har framtidsutsikterna varit så dåliga.

– Tittar man isolerat på den senaste månaden ligger boprisindikatorn i Stockholm på minus 42. Det är en nedgång med hela 83 enheter jämfört med för två månader sedan och den lägsta noteringen sedan finanskrisen 2008/2009, säger Jens Magnusson.

När det gäller ränteläget tror hushållen i genomsnitt att Riksbankens styrränta kommer ligga på 0,23 procent om ett år. Det vore en relativt kraftig uppgång från dagens nivå på −0,5 procent.

Boprisindikatorn genomförs av undersökningsföretaget Demoskop på SEB:s uppdrag. Decemberindikatorn bygger på 1 000 intervjuer.

Mäklarna deppar också

På måndagen kom också en undersökning från Fastighetsmäklarförbundet och Valueguard. Den visar att mäklarna delar hushållens dystra syn på framtiden. Nästan hälften av de tillfrågade mäklarna tror att priserna kommer att falla under den kommande tremånadersperioden.

– De sitter med en hel del osålda objekt samtidigt som intresset för att köpa bostad minskar när människor har fullt upp med kommande storhelger, säger Carolina Stegman, vd för Fastighetsmäklarförbundet, i ett pressmeddelande.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allt fler tror på stigande bostadspriser

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadspriser

Bostadsmarknad

SEB

Jens Magnusson

Fastighetsmäklarförbundet