Experterna: Svalare bostadsmarknad

MIN EKONOMI

Rekordmånga bostäder till salu veckorna före införandet av amorteringskravet

1 av 2

I dag införs amorteringskravet för alla nya bolån.

Inför kravet har antalet bostäder till salu slagit all time high.

– Det kan komma en dipp nu efteråt, säger Anders Lewén, mäklare på svensk Fastighetsförmedling.

I dag är första dagen du måste amortera på alla nya bostadslån.

Ingen av de experter som Aftonbladet talat med tror att det kommer att innebära att bostadsmarknaden står inför någon kraftig dämpning.  

– De som ska sälja i juni kommer kanske att få lite sämre betalt, men jag tror att marknaden kommer att vara rätt normal i augusti och med det menar jag en prisökning på kanske 5 procent per år, säger Anders Lewén.

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling tänker sig samma utveckling.

– Initialt kan man tänka sig att utbudet minskar när hetsen lagt sig och marknaden kommer ned på normala nivåer. Bostadsbristen gör att betalningsviljan är stor, det är betalningsförmågan som är begränsad, säger han och fortsätter:

– Men de flesta bostadsaffärer beror på ändrade familjeförhållanden och det gör att man kommer att fortsätta att sälja och köpa.  

Rekordutbud i maj

Under våren har bostadsmarknaden rusat. Antalet bostadsrätter till salu slog alla rekord i mitten av maj.

– Vecka 20 lades det ut 3 328 nya bostadsrätter. Så många nya lägenheter har inte kommit ut en vecka sedan vi började med statistiken 2008, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Även antalet besökare på Hemnet slog rekord i maj.

Men enligt experterna har inte marknaden varit överhettad på samma sätt som för ett år sedan, då Finansinspektionen första gången gick ut med amorteringskravet.

Svalare marknad

– Vi mäter hettan på bostadsmarknaden i andelen bostäder sålda före visning. I oktober 2015 pekade den siffran med 30 procent. För en månad sedan hade den halverats till 15 procent och för en vecka sedan hade den halverats en gång till, till 7 procent, säger Johan Nordenfelt.

För ett år sedan var det köparna som stod för ökningen i aktivitet. Nu är det säljarna.

– Många har sett chansen att få bättre betalt genom att tidigarelägga sina försäljningar. Men de flesta köpare har redan fått besked från banken att de måste amortera, så de har ingen stress, säger Johan Nordenfelt.

Bilden av bostadsmarknaden bekräftas av Anders Lewén.

– För någon vecka sedan var det 63 tvåor till salu samtidigt i Vasastan i Stockholm. Antalet köpare är ungefär konstant hela tiden och då får man inte lika bra betalt som grannen, säger han.

Högre priser

Hur marknaden utvecklas på lång sikt är svårt att säga något om.

– En högre månadsutgift kommer att dämpa efterfrågan på bostäder. Men det kan också vara så att folk tvekar att sälja och då får vi en inlåsningseffekt. Tidigare har sådana lett till att priserna ökat. Så paradoxalt nog skulle amorteringskravet också kunna bidra till att pressa priserna uppåt, säger Staffan Tell.

ARTIKELN HANDLAR OM