Kia hotas med miljonböter

avAnders Munck

MIN EKONOMI

Ny dom: Fritt fram serva bilen var man vill

Foto: AP, LASSE ALLARD

Kia har tvingat nybilsägare att serva sina bilar på leverantörens egna verkstäder – för att garantin ska gälla.

Nu hotar Marknadsdomstolen med böter på fem miljoner om inte Kia släpper på kravet.

– Domen är en stor seger för konsumenterna, säger Christer Liljenberg, ordförande i Sveriges bildelsgrossisters förening (SBF).

Christer Liljenberg, ordförande i Sveriges bildelsgrossisters förening.

Kia har lämnat en sjuårig garanti på alla nya bilar. Men garantin har bara gällt under förutsättning att kunderna har servat bilen på Kias egna verkstäder. Servicen där är ofta dyrare än hos andra godkända serviceverkstäder.

”Jättenöjda”

Kia i Sverige har varit den enda biltillverkaren som stått på sig om att behålla kravet på service i de egna verkstäderna, trots att det finns ett EU-beslut sedan tidigare som slår fast att det bryter mot unionens konkurrenslagstiftning. Det här fick SBF att stämma Kia i Marknadsdomstolen.

I dag kom domen, och Kia hotas med böter på fem miljoner kronor om de fortsätter med kravet på service i märkesverkstäder.

– Vi är jättenöjda. Men rent generellt hade Marknadsdomstolen inte kunnat döma på något annat sätt, då hade de gått emot EU:s vilja, säger Christer Liljenberg.

”Respekterar domen”

Kia skriver i ett pressmeddelande att de finner sig i domstolens beslut och att den sjuåriga garantin kommer att finnas kvar oavsett var man servar sin bil.

– Vi respekterar naturligtvis domen men vi hoppas samtidigt att ägare till Kia-bilar fortsätter att serva sina bilar hos Kias auktoriserade verkstäder. Den samlade kunskapen, den korrekta tekniken/utrustningen och originaldelarna finns hos de auktoriserade Kia-verkstäderna, skriver Peter Himmer, vd på Kia Motors Sweden, i pressmeddelandet.

Marknadsdomstolens beslut går inte att överklaga. Därmed är det fritt fram för alla svenska bilsägare med nybilsgaranti att serva bilen på valfri godkänd verkstad.

ARTIKELN HANDLAR OM