Experter: Så påverkas du av räntesänkningen

1 av 3
MIN EKONOMI

Förbered dig på dyrare utlandssemester.

Men också på lägre bolåneränta.

Riksbanken chocksänkte räntan - Aftonbladet har pratat med experter om konsekvenserna.

Riksbanken sänkte under onsdagen räntan till en ny bottennivå - minus 0,25 procent.

Det oväntade beslutet fick direkt effekt på börsen: Den svenska kronan föll och en amerikansk dollar kostar nu 8,81 kronor. Euron ligger på 9,33 kronor.

Ola Olsson, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, kallar Riksbankens beslut för "extraordinärt och mycket oväntat".

Att kronan föll tror han delvis har att göra med överraskningseffekten. 

– Därför kommer den förmodligen stiga något i värde framöver. Men den svenska kronan har en långsiktig trend att försvagas, säger han.

Gynnar exporten

Enligt experter som Aftonbladet pratat med kan Riksbankens besked påverka jobben, privatsparandet, bolånen, pensionen och aktiebörsen.

Kronans fall gynnar exportindustrin - vilket kan skapa nya jobb, enligt Ola Olsson. Han får medhåll av Annika Creutzer, ekonomijournalist och privatekonomisk expert.

– Förhoppningsvis blir det lättare för svenska exportföretag, vilket kan sänka arbetslösheten, säger hon.

En negativ konsekvens är däremot att det blir dyrare att åka utomlands.

– Även att importera varor blir lite dyrare, säger Annika Creutzer.

Läge att pruta på räntorna

Riksbankens besked har ännu inte fått någon effekt på bolåneräntorna. Men både Creutzer och Olsson säger att det nu är läge att förhandla med banken om man har bolån.

– Man ska försöka pruta. Är du en attraktiv kund bör du kunna få ner räntan en halv procentenhet. Sedan får man se i vilken takt bankerna följer med i räntesänkningen, säger Annika Creutzer.

För privatsparare är det läge att se över var man placerar sina pengar. Om man sparar på lång sikt kan det vara bra att föra över en del av sitt kapital i aktier eller utländska fonder.

Kolla över sparandet

Om man har sina pengar på sparkonto ska man kolla över vilken ränta banken erbjuder.

– Fasträntekonton har bättre ränta. Där kan man låsa pengarna från tre månader till fem år. Att springa till börsen kan vara en farlig strategi - det har pumpats in otroligt mycket pengar på kort tid vilket innebär risker, säger Annika Creutzer.

Dagens besked kan på sikt även påverka våra pensioner negativt.

– En stor del av våra pensionspengar är placerade i obligationer, räntebärande papper. På sikt kan det därför även påverka pensionerna, säger Annika Creutzer.

ARTIKELN HANDLAR OM