Billigare bensin och diesel

Både bensinen och dieseln blir idag omkring en halv krona billigare.

Det är en fortsättningen på en lång period av skiftande priser under våren.

Dieseln blir i dag 50 öre billigare och för en liter får man idag betala 24,87 kronor, enligt siffror från Circle K.

Att tanka en liter 95-oktanig bensin blir 40 öre billigare och kostar nu 20,84 kronor.

Detta påverkar bränslepriserna

Råoljeprisets utveckling är en stor faktor som avgör priset vid bensinmackarna. En tumregel är att om råoljan stiger med 10 procent, stiger samtidigt bensinen och dieseln med ungefär 5 procent. Dock beroende på hur svenska kronan värderas mot dollarn den aktuella dagen.

Priset på råolja har varit nära rekordnivåer sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes, vilket alltså har fått de svenska drivmedelspriserna att stiga kraftigt.

Ryssland är världens tredje största producent av råolja, så när krigets inleddes och få länder ville röra den ryska oljan, steg också priset rejält.

Men sedan dess har andra stora oljeländer meddelat att de ökar sin export. USA har öppnat upp sin oljereserv och ska nu skicka ut 1 miljon fat per dag under sex månader, vilket har fått priset att stabiliseras något. Dock på fortsatt höga nivåer.

”Rimligare nivåer”

Samtidigt har fler länder, däribland Indien, köpt in mer rysk olja.

– Kombinationen av det har fått ner priserna till mer rimliga nivåer. Men 100 dollar per fat speglar en marknad som är underförsedd med olja på det stora hela, har Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, tidigare sagt till Aftonbladet.

I dag kostar ett fat Nordsjöolja (Brent) knappt 103 dollar per fat. Det är ett 0,4 procent högre pris än i går.

Så mycket är skatt

En annan faktor är skatten och reduktionsplikten. De påverkar inte dag-till-dag-priserna i någon hög utsträckning, men likväl hur höga priserna är generellt. Mer än hälften av bensinpriset består av olika skatter. Nedbrutet så gömmer sig koldioxidskatt, energiskatt och moms bakom skatten på bensin och diesel.

När bensinen kostar 20,44 kronor per liter, är skatten 10,91 kronor. Här kan du läsa mer om det.

Från och med i maj kommer skatten att sänkas med 50 öre per liter. Mer kan tillkomma, men ännu är det fortfarande oklart hur det blir i den frågan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln