Unga män sväljer finansiell "bullshit"

Av:  Johanna Cederblad/TT

Begriper vi vad de pratar om? Här valutahandel i Sydkorea. Arkivbild.
Begriper vi vad de pratar om? Här valutahandel i Sydkorea. Arkivbild.

Stapla ord som diversifiering, avkastning, hedging och terminer lite huller om buller – det kommer ändå att finnas folk som får ihop en mening i ordbajset. Och många av oss går på det, visar ny forskning.

Gustav Tinghög, professor i nationalekonomi vid Linköpings universitet, har undersökt hur lätt eller svårt vi har att skilja ut rent ekonomiskt struntprat, vilket SVT Öst var först att berätta.

– Jag har forskat om bullshit i finansvärlden, och hur vi kan skilja ord som inte betyder något från sådant som till exempel stora tänkare och Nobelpristagare sagt.

Runt 1 000 personer har fått ta ställning till meningar på engelska, fullproppade med ekonomiska termer som tillsammans inte innebär något vettigt. Meningarna är inte rent ljug, men inte heller något som ger någon riktig och meningsfull information.

– Det är löst sammansatta ord som låter imponerande, säger han, och drar en mening på svenska direkt ”ur hatten”: ”diversifierad hedging säkerställer årlig avkastning på terminer”.

Läser in en mening

– Det kanske finns någon som kan få ihop en betydelse av det. Ju mer intresserad man är av ett ämne, desto mer kan man läsa in en mening.

Han har tidigare forskat på struntprat inom astrologi och horoskop, och konstaterar att det då inte har väckt särskilt stor uppmärksamhet att det handlar om rent struntprat.

– Ingen hade några problem med att det kallades ”bullshit” där. Men i ekonomisammanhang tycker flera inte att man kan säga ”bullshit” .

Vi går på det

Det visar sig att vi lätt går på rent struntprat i ekonomisammanhang.

– De flesta av oss använder struntprat ibland. Men just i ekonomiska sammanhang så upplever många det som ett problem. Till exempel om pensioner.

Det visar sig att vi relativt lätt går på struntpratet.

– Särskilt unga män som har en överdriven tilltro sin egen kunskap om ekonomi, säger Gustav Tinghög.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu