Efter 20 år – Ipod går i graven

Av:  Gustav Sjöholm/TT

En trotjänare går i graven. Arkivbild.
En trotjänare går i graven. Arkivbild.

När Apple släppte sin första Ipod 2001 var det med svartvit skärm, tio timmars batteritid och en kapacitet på 1 000 låtar. Nu har den sista mp3-spelaren lämnat fabriksbandet.

Sedan Ipodens glansdagar har de allra flesta hittat andra sätt att lyssna på musik, inte minst de miljontals låtar som finns tillgängliga att strömma via mobiler. Men Ipod har trots det levt vidare.

Men nu har Ipods resa officiellt nåt sitt slut, och den nuvarande generation sju, som släpptes så sent som i maj 2019, blir den sista.

Mellan raderna i Apples pressmeddelande går det att läsa att det finns bättre sätt att lyssna på musik i dag. Mp3-spelarna har spelat ut sin roll i och med att andra maskiner gör jobbet minst lika bra.

”Musik har alltid varit en del av Apples kärna och att föra den till hundratals miljoner användare på det sätt som Ipod gjorde påverkade mer än bara musikindustrin – det omdefinierade också hur musik upptäcks, lyssnas på och delas”, säger Greg Joswiak, vice chef för global marknadsföring på Apple, i ett pressmeddelande.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu