Byggbranschen pressas av kraftiga prisökningar

Av:  TT

Allt dyrare att bygga. Arkivbild.
Allt dyrare att bygga. Arkivbild.

Byggkostnaderna har inte ökat så mycket som nu på över 30 år.

Nu pressas byggbranschen av tuffa marginaler.

– Det drabbar konsumenter, bostadsmarknaden som helhet och företagen, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert.

Kostnaderna för att bygga ökar både snabbt och mycket.

Byggkostnadsindex har ökat med 12,2 procent i årstakt jämfört med för ett år sedan, och bara under april var ökningen 3,4 procent, enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån. Det är den största ökningen sedan 1991.

Framför allt är det byggmaterialet som blir dyrare. Priset på armeringsstål har exempelvis ökat med över 100 procent i årstakt under det senaste året. Även järn och stål har ökat i pris, liksom trävaror och golvmaterial.

Drabbar alla

– Det här är en extremt speciell situation, vi har haft 10 till 15 inflationsfria år, och plötsligt slår det så här hårt. Det drabbar konsumenter, bostadsmarknaden som helhet och företagen. Det finns bara nedsidor med det, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på branschorganisationen Trä- och möbelföretagen (TMF).

TMF har över 700 medlemmar i form av företag som tillverkar det mesta inom trä, som golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler och kök.

Osäkert inför nästa sommar

Enligt Gustaf Edgren har bolagen det mycket tufft just nu, även om han tror att de flesta klarar sig.

– Orderingången vid här tiden förra året var väldigt stark vilket innebär att företagen har en bra orderstock som fortfarande håller dem sysselsatta. Vad vi kan se kommer den sysselsättningen täcka in större delen av det här året, säger han.

Hur det blir sommaren 2023 är däremot mer osäkert.

– Som det ser ut nu är orderingången rimlig, även om den är på lägre nivåer. Men om man lägger de här extrema prisökningarna på varandra och lägger till ökade räntenivåer och prisnedgångar på befintlig marknad, så vore det osannolikt om det inte har en negativ påverkan i form av lägre bostadsbyggande både på småhus och flerbostadshus.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu