Flyttat ihop – borde jag och min sambo skriva avtal?

Sparekonomen Christina Sahlberg svarar på läsarnas frågor

Köpt bostadsrätt ihop – borde vi skriva ett avtal. Sparekonomen Christina Sahlberg svarar på läsarna frågor.
Köpt bostadsrätt ihop – borde vi skriva ett avtal. Sparekonomen Christina Sahlberg svarar på läsarna frågor.

Hej, jag ska bli sambo och vi har köpt en bostadsrätt tillsammans. Vi har betalat olika mycket, behöver vi skriva nåt då så det inte blir strul om vi skulle separera? Tips mottages gärna!

Hampus

Hej Hampus,

Vad kul, grattis till sambolivet! Och mycket bra att ni tänker på detta redan nu så slipper ni som du säger allt strul som otydlighet kan bidra med i en eventuell separation.

Att sätta upp tydliga regler och skriva avtal kan kännas tråkigt när allt är bra. Men det kommer göra er bekväma i samboförhållandet och som sagt underlätta vid en eventuell separation.

Om ni betalar olika mycket vid köp av bostaden och vill att ni båda får tillbaka det som ni har betalat så bör ni skriva ett skuldebrev mellan er.

Även om ett samboavtal kan avtala bort delar som ni inte vill ska ingå vid en separation så kan det inte reglera hur mycket var och en ska få vid en försäljning av den gemensamma bostaden.

Skriver ni ett skuldebrev bör ni också skriva ett samboavtal som säger att sambolagen inte ska gälla.

Mitt bästa tips är att ni tar hjälp av en jurist för att göra detta. Väl investerade pengar för att vara säkra på att ni gör rätt.

Lycka till!

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN