Rekordstort utbud av bostadsrätter

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Bostadsmarknad

Utbudet på bostadsrätter är rekordstort, visar nya siffror från Hemnet. En utveckling som välkomnas från mäklarhåll.
– Äntligen börjar det bli ett substantiellt utbud, säger mäklar-vd:n Lennart Hagberg.

I september las över 12 000 nya bostadsrätter ut till försäljning på bostadssajten Hemnet. Det är en 26-procentig ökning jämfört med september i fjol, och tangerar rekordnoteringen från augusti 2011.

Otypisk utveckling

– Det är ganska otypiskt att det kommer ut fler annonser i september än i augusti. Det brukar normalt falla tillbaka då, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Från mäklarhåll jublar man över att utbudet nu ökar.

– Äntligen börjar det bli ett substantiellt utbud. Kanske är vi på väg mot en mer sansad bostadsmarknad, vilket jag tycker är alldeles utmärkt, säger Lennart Hagberg, vd på Husman Hagberg.

Fredrik Helmstrand, vd på Skandiamäklarna, talar om ett paradigmskifte.

– Vi får en mer jämn och balanserad marknad som varit efterlängtat i många år. Det ger både köpare och säljare möjlighet att göra affärer på ett mer tryggt och kontrollerat sätt, säger han.

Amorteringsdiskussion kan påverka

En av förklaringarna till det ökade utbudet är givetvis att det byggts mycket nya bostäder de senaste åren. Staffan Tell tror att Finansinspektionens förslag om att skärpa amorteringskravet från och med årsskiftet också kan spela in.

– Nyheter om det nuvarande amorteringskravet triggade marknaden då och ledde till väldigt stark aktivitet inför införandet. Det är inte omöjligt att diskussionen om att skärpa det haft viss påverkan även nu, säger han.

Att utbudet nu befinner sig på rekordnivåer kyler sannolikt ner marknaden. Det tyder även Boolis siffror på, som visar att antalet budgivare per lägenhet blivit färre under september.

– Det är antagligen slut på de hysteriska prisökningar som vi sett för ett antal år framöver. Utbudet av bostäder har varit alldeles för lågt under lång tid, säger Fredrik Helmstrand.

”Sticker inte iväg”

Någon större oro för ett prisfall verkar dock inte finnas.

– Vi ser att det fortfarande går att göra väldigt mycket bra affärer till väldigt bra priser. Men det kanske inte sticker iväg på samma sätt som tidigare, säger Lennart Hagberg.

Potentiella köpare gynnas naturligtvis av att det nu finns betydligt fler bostäder att välja mellan. Men utvecklingen behöver för den sakens skulle inte vara negativ för säljarna, menar Lennart Hagberg.

– De ska också i de flesta fall köpa något nytt. Om man köper och säljer på samma marknad spelar det inte så stor roll om utbudet är högre eller lägre.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Experter: 10 saker du aldrig får missa när du köper hus

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadsmarknad

Bostadspriser

Hemnet

Amortering