Lägsta inflationen i USA på över ett år

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2023-01-12

Nya inflationssiffror har redovisats från amerikanskt håll. Arkivbild.

Inflationstrycket fortsätter att mattas av i USA. Nu tros amerikanska centralbanken Federal Reserve ”bara” höja styrräntan med 25 punkter i februari.

För sjätte månaden i rad mattas nu inflationen av i USA. 6,5 procent i i december är den lägsta nivån på över ett år och en tydlig tillbakagång jämfört med 7,1 procent i november och framförallt toppen i somras på 9,1 procent.

– Tittar man på detaljerna så är det här en siffra som ger stöd för att inflationen kan ha slagit in på en lugnare trend, säger Elisabet Kopelman, USA-ekonom hos storbanken SEB.

Kärninflationen, det vill säga rensat för livsmedel och energi, steg med 0,3 procent jämfört med månaden före, vilket gav en inflationstakt på 5,7 procent vilket dock var i linje med marknadens förväntningar.

Bland olika delkomponenter sjönk energipriserna med 4,5 procent medan priset på begagnade bilar backade 2,5 procent.

Dagens siffra är nu den sista innan amerikanska Federal Reserve ska lämna ännu ett räntebesked i februari,

Efter att Federal Reserve under 2022 genomfört totalt sju höjningar till intervallet 4,25–4,50 procent, påpekar Kopelman att den amerikanska ekonomin nu går in i en annan fas. Direkt efter dagens besked började marknaden alltmer att prisa in 0,25 procentenheters räntehöjning efter att tidigare vägt mellan 25 eller 50 punkter.

– Vi (SEB) har haft 25 punkter ganska länge och nu ser jag att marknaden börjar närma sig 90 procents sannolikhet så det är väl ganska klappat och klart, säger Kopelman.

– Sedan är det frågan hur många fler räntehöjningar det blir, vår prognos är att man stannar med räntehöjningar i februari.

Imorgon fredag väntar inflationssiffror för svensk del. En väsentlig skillnad finns dock mellan USA:s och Sveriges ekonomi där den amerikanska centralbanken Fed inledde räntehöjningarna mycket tidigare och därför kommit längre i sin strävan att få ned inflationen.