Första charterplanet till Grekland blev flera timmar försenat

Av: 

Sophie Stigfur

Gustaf Tronarp

Coronapandemin

Det första charterflyget som skulle till Rhodos stod länge still på Arlanda efter att det grekiska luftfartsverket sagt nej.

Flyget lyfte till slut – men två plan till Thessaloniki ställdes in.

– Det är verkligen ett osäkert och rörigt läge, säger Aftonbladets reporter Gustaf Tronarp på plats.

UD:s avrådan för resor till Grekland hävdes under onsdagen. Men resenärerna som Tui började checka in vid klockan 05 på torsdagsmorgonen på Arlanda inför den första charterresan till Rhodos efter virusutbrottet fick en snöplig start på sin semester.

Planet blev abrupt uppskjutet på obestämd tid efter att Grekland beslutat att inte tillåta några direktflyg från Sverige till landet fram till den 15 juli, på grund av oro för smittspridningen här.

Även två SAS-flighter till Thessaloniki ställdes in.

Planet, som i dag skulle till ön Rhodos, kom inte iväg på utsatt tid eftersom Grekland inte gett planet tillstånd att landa.

Aftonbladets reporter på plats på Arlanda uppgav att situationen var minst sagt osäker och rörig. Ur högtalarna dånade ständiga uppmaningar om att hålla avstånd.

En resenär, som bokat sin resa för en vecka sedan, säger att det varit osäkert hela vägen sedan dess.

– Det är lite oklart, det har det varit sedan i söndags då vi fick info om att vi inte kunde åka, säger stockholmaren Anis Beso, 32.

Själv är han inte så orolig för att bli smittad under sin semester.

– Det är ju som här hemma, man får vara lite försiktig och hålla avstånd.

”Kom plötsligt”

SAS har flugit till Grekland sedan början av juni med resenärer som har nödvändiga skäl, så som att de exempelvis arbetar i landet. Beskedet som innebar att dagens två flighter till Thessaloniki stoppades, kom plötsligt.

– Vi är i dialog med grekiska myndigheter för att förhoppningsvis kunna flyga ett plan till Aten som är planerat i eftermiddag, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Vid klockan 9.30 meddelade Tui att de precis fått tillstånd att landa på Rhodos. Och vid klockan 11.45 lyfte till slut planet.

– Allting var klart igår, det var några delar som återstod som vi haft dialog kring under natten och nu har vi nått en överenskommelse. Planen är att köra igång med ett större utbud till Rhodos och Kreta från den 15 juli, säger Jessica Enbacka, Nordenchef för Tui.

Kapten: ”Smått historiskt”

Hon understryker att det är viktigt att få ett tydligt besked om vad som gäller framåt, då många inbokade flighter och dess passagerare framöver kan påverkas.

Ombord på Rhodos-planet informerade kabinpersonalen om att alla som utvecklar minsta symtom under resan omedelbart måste säga till.

– Välkomna ombord på den här smått historiska flygningen, sa kapten Johan i flygplanets högtalare när planet till slut lyfte.

Jessica Enbacka, Nordenchef för Tui.
Det var osäkert och rörigt på Arlanda.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Coronapandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Flygtrafik

Arlanda

Grekland

Rhodos

SAS

Tui