Svagaste kronan på 17 år

Nya bottennivåer – svagaste kronan sedan 2002

Av: 

Gustaf Larsson

TT

Svenska kronan

Svenska kronan är nere på nya bottennivåer, den lägsta sedan 2002. Nu finns det även indikationer på att den kan fortsätta att försvagas.

– Det finns en viss konjunkturoro i världen, man är orolig för en rejäl avmattning i den ekonomiska tillväxten, säger sparekonomen Johanna Kull.

Kronans värde mot dollarn når nya bottennivåer. Vi ser just nu den svagaste kronan på 17 år, rapporterar TT.

Även gentemot euron tappar kronan. Med undantag för några få korta toppar tidigare i år når kronan den svagaste eurokursen sedan sommaren 2009.

På eftermiddagen kostar en dollar 9:72 kronor medan euron ligger på 10:77.

”Skakigt i världsekonomin”

Johan Carlström, reporter på SvD Näringsliv, är inte förvånad över beskedet.

– Det är rätt skakigt i världsekonomin för närvarande, och när det är skakar i världsekonomin brukar kronan få sig en törn, säger han till Aftonbladet.

Hur framtiden blir för kronan är svårt att sia om. Men ingenting utesluter att den kan fortsätta att försvagas, enligt Johan Carlström.

– Det är väldigt svårt att sia om valutor. Men bankerna tvingas lägga sina egna prognoser och många tror att kronan kan försvagas ytterligare med det pågående handelskriget och oron för Brexit. Så det är inte omöjligt att kronan kommer upp till 11 mot euron, eller ännu svagare.

”Beror primärt på det låga ränteläget”

Enligt Johanna Kull, sparekonom på Avanza, är det utbud och efterfrågan som styr. Det finns helt enkelt inte en tillräcklig efterfrågan på den svenska kronan, menar hon.

– Det beror primärt på det låga ränteläget vi har i Sverige. Vi har en minusränta och den senaste tiden har ränteförväntningarna sjunkit. Fler tror på fallande räntor, snarare än att RIksbanken kommer att hoja räntorna i slutet av året, säger Johanna Kull.

Hon nämner två faktorer som spelar in: dels den låga räntan, men också en viss konjunkturoro i världen.

– Det finns en viss konjunkturoro i världen, man är orolig för en rejäl avmattning i den ekonomiska tillväxten. I sådana tider brukar kronan generellt tappa, vilket ger en ytterligare press på kronan.

ANNONS

Spara mer pengar redan idag - jämför räntor för ditt sparande här.

Extern länk från Compricer

Läs mer

En tvåkrona på dekis. Arkivbild.

Märkbart på resor och importerade livsmedel

Hur påverkar det här Sverige?

– Relativt sett blir vi fattigare gentemot resten av världen. Det vi framför allt märker av är att importerade varor blir dyrare, mycket av den mat vi äter är importerad. Man märker av det när vi reser – i en rad olika frågor.

De relativa vinnarna i detta läge är de som har ett sparande i utländska tillgångar, fortsätter Johanna Kull.

– Om man till exempel har sparande i fonder som placerar i aktier utomlands – global- eller USA-fonder – har man fått en extra värdeökning i de fonderna, på grund av att man faktiskt har placerat sina pengar i en annan valuta.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

PODD: Därför är svenska kronan rekordsvag

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om krisen för den svenska kronan, och vad det kan innebära för din privatekonomi.

Lyssna  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Svenska kronan

LÄS VIDARE

Fonderna du ska satsa på 2020

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska kronan

Euron

Dollarindex