Efter Volvo-beskedet: Så ska spararen tänka

Volvo Cars planerar börsnotering

Bilgiganten Volvo Cars kan bli till aktie.
Köpa eller inte, förhasta sig eller avvakta?
Det är frågan, här är svaren.

Volvo Cars kan slås ihop med Geely Automobil och därmed placera sig på börsen. Först Hongkong, därefter Stockholm.

Bolagets besked var väntat, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Det har talats länge om att Volvo Cars ska komma till Stockholmsbörsen, och nu ser det ut att till slut bli av, säger hon.

Varför sker det här nu?

– Man har velat göra det här under en längre tid, men väntat på stora osäkerheter ska försvinna, som handelskonflikten mellan USA och Kina. Det har talats om att Volvo Cars gärna vill värderas som ett Tesla, och just Tesla har ju gjort en superresa på börsen där just tech-biten är den del som borgar för den höga värderingen.

Sammanslagning vid årsskiftet

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, är inne på samma spår.

– Volvo Cars förberedde en börsnotering redan under 2018 men den blev aldrig av, vilket enligt Volvo själva berodde på handelskonflikten mellan USA och Kina som skapade osäkerhet på marknaden. Flera utomstående bedömare menar dock att det berodde på att analytiker prissatte aktien betydligt lägre än vad bolaget själva tyckte de var värda.

Ambitionen är att ha sammanslagningen klar till årsskiftet för att sedan lanseras på börsen, meddelade Volvo Cars under måndagen.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Skillnad på Volvo i garaget och portföljen

För småsparare kan det vara en god tanke att investera i ett bolag man känner till, som Volvo, men det finns flera aspekter att ha i bakhuvudet.

– Men det är inte rätt att använda igenkänningen som enda faktor när man går in i en aktie. Många sparare gör just detta: man gillar produkten och så köper man lite med hjärtat, säger Frida Bratt.

Argumentet Frida Bratt lägger fram är att skillnaden är stor mellan att ha en Volvo i garaget och en Volvo i portföljen.

– En investering kräver att man läser på om bolaget och att man kan se både risker och möjligheter. Det gäller att tänka extra på att hålla huvudet kallt när det handlar om ett bolag med en produkt man gillar.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

”Många har en relation till bolaget”

När Johanna Kull tar fram spåkulan tror hon att Volvo Cars kan gå hem hos småspararen.

– Volvo skulle sannolikt bli en relativt populär aktie i och med att så många svenskar har en relation till bolaget. Man måste dock skilja på bolag och aktie. Biltillverkare har stora utmaningar framför sig framför allt med elektrifieringen av bilflottan.

– I fallet med Volvo ska man också komma ihåg att går de till börsen kommer man som det ser ut nu, även indirekt bli delägare i Geely, vilket kanske inte är det man tänkt sig vid första anblicken.

PODD Så blir ekonomiåret 2020

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily pratar vi om det kommande året – inklusive brexit, USA-val och lågkonjunkturer.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu