Nu har Amazon öppnat i Sverige

Av: 

Gustaf Tronarp

Amazon

Den globala näthandelgiganten Amazons intåg på den svenska marknaden är fullbordat.

På onsdagsmorgonen smygöppnade sajten amazon.se.

– Det här kan pressa priserna, säger sparekonomen Frida Bratt.

Det blev inte mycket till pompa och ståt när den amerikanska jätten Amazon slog upp portarna för den svenska nätbutiken. Företaget valde en diskret lansering av amazon.se, som blev tillgänglig på onsdagsmorgonen.

På sajten finns illustrationer av Globen, Stockholms stadshus och Turning Torso i Malmö. Alex Ootes, vice vd för Amazons europeiska expansion, säger i ett pressmeddelande att över 150 miljoner produkter kommer att saluföras på sajten. Tiotusentals av dem är från ”lokala svenska företag”, uppger bolaget.

Fysiska butiker blir förlorarna

Enligt Frida Bratt, sparekonom på nätbanken Nordnet, kommer Amazons intåg sannolikt att leda till pressade priser. Det är dock inte givet att offensiven får den omvälvande betydelse som det har pratats om, menar hon.

– Jag tror inte Amazon blir störst per automatik bara för att man kommer hit. Det är möjligt att Sverige ingår i en större nordisk satsning och att man går in helhjärtat med höga ambitioner, men enligt min mening vet vi ännu ganska lite om ambitionsnivån.

Nicklas Storåkers, vd för prisjämförelsesajten Pricerunner, har tidigare sagt till TT att det är de fysiska butikerna som kommer att bli de stora förlorarna.

– Har man inte redan haft det tufft så kommer man få det nu.

Amazons vd Jeff Bezos.

Har kritiserats hårt

Amazons lansering i Sverige har omgärdats av hård kritik. Experter har varnat för att kolossen har orättvisa konkurrensfördelar och riskerar att slå ut mängder av e-handlare.

I flera artiklar har Aftonbladet kunnat avslöja hur Amazon och andra techbolag pressat regeringen för att få skattelättnader, samtidigt som jobblöften inte infriats.

– Det finns en uppenbar risk att Amazon slår ut mindre bolag som betalar sin skatt, vilket leder till att skatteintäkterna totalt minskar, har riksdagsledamoten Tony Haddou (V) tidigare sagt till Aftonbladet.
 

ANNONS EXTERN LÄNK

Svårt att få lån? Samla bolånet här!

Compricer

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna: Så här kommer valet i USA att slå mot din plånbok

ÄMNEN I ARTIKELN

Amazon

Näthandel