Publicerad:
Uppdaterad:

Prognosen: Reporäntan blir kvar på noll i tre år

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Den viktigaste styrräntan kommer att ligga kvar på noll i minst tre år framöver.

Men det kommer inte räcka för att få tillbaka ekonomin på samma nivå som före coronakrisen, menar Riksbankschefen Stefan Ingves.

– Vi tar aldrig igen detta. Detta är en evig förlust, säger han.

Coronapandemin har orsakat permanenta skador på samhällsekonomin. Även om en återhämtning har inletts så kommer tillväxtkurvan inte att ta sig upp på den nivå som rådde före krisen.

Det bistra budskapet levererade Riksbankchefen Stefan Ingves när han redogjorde för beslutet att låta reporäntan ligga kvar på noll procent.

– Vi har gått från fritt fall till en återhämtning. Men det finns en risk för bakslag och ekonomin kommer att behöva stöd under en lång tid.

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Foto: TT
Riksbankschefen Stefan Ingves.

I en kommentar till räntebeskedet att läget i ekonomin är fortsatt allvarligt:

”Vägen tillbaka är lång och läget på arbetsmarknaden är bekymmersamt med hög arbetslöshet efter vårens kraftiga nedgång i den ekonomiska aktiviteten”.

Nollränta i flera år

Riksbanken räknar med att reporäntan kommer att ligga still i åtminstone tre år. Direktionen utesluter dock inte en kommande sänkning.

”Riksbanken är beredd att fortsätta använda de verktyg som står till buds för att ge stöd till ekonomin och inflationen. Även reporäntan kan sänkas om det bedöms vara en verkningsfull åtgärd”.

Banken förutspår att Sveriges BNP kommer att minska med 3,6 procent i år. Det är en justering uppåt från den förra prognosen, där fallet befarades bli 4,5 procent. Arbetslösheten bedöms hamna på 8,7 procent.

Chatta med Ingves

Enligt Frida Bratt, sparekonom på nätbanken Nordnet, tyder mycket på att Riksbanken ser nollnivån som ett golv för reporäntan.

– Jag tror chanserna till sänkning är små, till stor del för att Riksbanken fick ta så mycket kritik och misslyckades helt med att förklara för gemene man varför räntan låg på minus.

Hon flaggar också för att den långvariga lågräntepolitiken riskerar att öka klyftorna i samhället.

– Det är ingen tvekan om att låga räntor behövs i kristid, men man ska veta att låga räntor ökar värdet på tillgångar som aktier och bostäder, vilket vi ju har sett de senaste åren.

– De som äger får alltså mer, medan de som inte äger inte kan dra nytta av den penningpolitik som förts.

I eftermiddag kan du ställa dina frågor om vad dagens besked innebär direkt till Riksbankschefen Stefan Ingves. Klockan 13.30 chattar han med läsarna här på aftonbladet.se.

Laddar Live Upplevelse

Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor.

.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: