Så utnyttjas småsparare av anonyma aktieprofiler

Tipsen på sociala medier om ”köpvärda” aktier har skjutit i höjden. Bakom råden finns anonyma profiler – som är ute efter att tjäna snabba cash.

– Personen försöker ofta påskina att detta är information som ingen annan har och att det är ”säkra pengar”, säger Nicklas Andersson på Avanza.

De anonyma investerarkontona har ofta tusentals följare och uppger sig ha tjänat miljoner på börsen. Nu delar de med sig av nästa skimrande guldklimp. Det handlar om ”galna köplägen”, ”unika möjligheter”, eller bilder på raketer på väg mot månen, för att signalera otroliga vinstchanser.

Men i stället för klirr i kassan kan råden leda till att småsparare blir av med sina slantar. Genom att ta stora positioner i små bolag kan de anonyma profilerna, med namn innehållande ord som ”guru,” ”proffs” eller ”kung”, relativt enkelt få kursen att klättra.

Nicklas Andersson är sparekonom på Avanza bank.
Nicklas Andersson är sparekonom på Avanza bank.

När de sedan tipsar om bolaget och påvisar de senaste dagarnas ökning tar karusellen ny fart. Ibland hänvisar de också till ännu okänd information, exempelvis en stor köporder, en ny produkt eller ny forskning som inom kort kommer offentliggöras och få aktiekursen att öka än mer. Men den informationen kan vara påhittad.

Rusade med 100 procent

I somras rusade bland annat bolaget Future Gaming Group, noterade på Spotlight och verksamt inom onlinespelbranschen, med över 50 procent två dagar i rad.

Future Gaming Group agerade genom att skicka ut ett pressmeddelande och skrev: ”Bolaget känner inte till någon annan ej offentliggjord information som bedöms vara kurspåverkande.”

Efter pressmeddelandet sjönk aktien tillbaka.

Andra bolag som tvingats agera på liknande vis är Taurus Energy och Challenger Mobile. Det förstnämnda rusade med flera hundra procent, från en värdering på omkring 0,2 kronor per aktie till närmar 0,9 på bara ett par dagar i augusti. Även i det fallet sjönk aktien snabbt när Taurus Energy berättade att de inte såg någon anledning till den starka kursökningen.

I vissa fall misstänks den branta klättringen ha föregåtts av positivt bombardemang om bolaget på sociala medier som Twitter eller slutna Facebook-grupper.

Vägrar berätta

Aftonbladet har försökt få intervjuer med några av de stora anonyma kontona. Flera har till en början svarat för att sedan tystna när Aftonbladet ställt frågor om ansvar och köpstrategier. Samtidigt har kontona fortsatt pumpa ut information om köpvärda aktier.

– I det här fallet vad gäller sociala medier och anonyma profiler som tjänar pengar så handlar det oftare om ”pump and dump”, alltså att aggressivt rekommendera sina följare att köpa eller sälja ett värdepapper och själv agera dessförinnan, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Enligt honom siktar profilerna ofta in sig på illikvida aktier, aktier med låg omsättning, eftersom det då är enklare att påverka prisbildningen.

– Dessutom försöker personen ofta påskina att detta är information som ingen annan har och att det är ”säkra pengar”. När köparna strömmar till och kursen stiger så passar denna anonyma profil på att ta hem en vinst tack vare sina aggressiva ”råd” som gjort att intresset och aktiekursen stigit, säger Nicklas Andersson.

Uppmanas göra research

Hos i princip samtliga konton finns en skrivning om att deras inlägg inte ska ses som köprekommendationer och de uppmanar ofta läsarna till att göra egen research.

– Jag är ingen jurist, men har mycket svårt att se att en friskrivning skulle ge dessa aktörer fritt fram att aggressivt rekommendera illikvida aktier och springa före sin följarskara genom att utnyttja dem för egen vinning. Det finns regelverk som ska stävja detta, säger Nicklas Andersson.

Publisert:

LÄS VIDARE