Ytterligare 5000 får gå från Ericsson

MIN EKONOMI

Vd Kurt Hellström: Vi måste ta ned kostnaderna

Ytterligare 5 000 Ericssonanställda får gå. Det meddelade styrelsen i samband med att bolagets delårsrapport presenterades på fredagen.

Det innebär att fler än 16 000 anställda förlorar jobbet inom ett år.

På Ericsson i Kista tar man emot beskedet med sorg.

– Många oroar sig för sin egen framtid. Vi är redan en decimerad styrka och att 5 000 till får gå är sannerligen inte roligt, säger Mattias Jacobsson, ställföreträdande Metallordförande på Ericsson i Kista.

Tidigare varsel innebär att 600 av de 1 400 anställda på fabrikerna i Nynäshamn och Kista blir av med sina jobb.

– Det är fortfarande oklart hur de nya varslen kommer att slå. Men jag tror att ytterligare neddragningar väntar även här. Det ligger i luften, säger Jacobsson till aftonbladet.se.

Nya besparingar

Hur stor andel av de nya varslen som berör Sverige är ännu oklart.

– Det är för tidigt att säga hur det här kommer att påverka olika delar av företaget. Men det går inte att utesluta att nedskärningarna kommer att beröra Sverige, säger Ericssons presschef Mats Madsen till aftonbladet.se.

Bolaget vill spara 10 miljarder kronor utöver de besparingar på 20 miljarder som redan har presenterats. Nedskärningarna innebär att Ericssons anställda kommer att minska från dagens 76 000 till färre än 60 000 i slutet av nästa år.

– Vi måste anpassa oss till marknadsbetingelserna. Jag kan inte se något annat sätt att anpassa oss än att ta ner kostnaderna, säger Ericssonchefen Kurt Hellström till TT.

Ulrika Nordin

ARTIKELN HANDLAR OM