Moodys överväger sänka SAS kreditbetyg

Publicerad:
Uppdaterad:

Ingen överraskning för flygbolaget

STOCKHOLM (TT)

Kreditvärderingsinstitutet Moody's överväger att sänka flygbolaget SAS kreditbetyg.

Några av orsakerna är den allt hårdare konkurrensen från lågprisflygbolag och oro för att ytterligare omstruktureringsåtgärder kan bli nödvändiga inom SAS. Även krigshotet mot Irak har påverkat beslutet, skriver Moody's i ett pressmeddelande.

Att kreditvärderingsinstitutet Moody's överväger att sänka SAS kreditbetyg kommer inte som någon överraskning för SAS.

- De ska nu titta närmare på oss och vi är inte överraskade med tanke på det osäkra läget som präglar hela flygindustrin just nu, säger Sture Stölen, ansvarig för Investor Relations på SAS.

- Och det är klart att Moody's vill titta närmare på oss med tanke på det dystra konjunkturläget och Iraksituationen.

Det betyder att SAS tillsammans med Moody's kommer att diskutera bolagets ekonomiska situation innan kreditvärderingsinstitutet bestämmer sig.

Svårare låna pengar

- Om vi får vårt kreditbetyg sänkt innebär det ingenting på kort sikt. Men på lite längre sikt blir det lite svårare och lite dyrare att låna pengar.

SAS pressas liksom hela flygbranschen hårt av den svaga konjunkturen och i bokslutsrapporten som presenterades för några veckor sedan flaggade vd Jörgen Lindegaard för ytterligare besparingar.

- Nedgången under fjärde kvartalet förra året har fortsatt under första kvartalet i år och vi kommer att berätta om ytterligare besparingsplaner inom några veckor, säger Sture Stölen.

Efter årsskiftet har också de framgångsrika lågprisflygbolagen flaggat för att passagerarna sviker.

Både Ryanair och Easyjet har aviserat att de sänker sina priser för att kunna fylla planen.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN