Experterna: Inte lönt att binda nu

MIN EKONOMI

Ekonomerna är säkra – Riksbanken höjer räntan

1 av 2 | Foto: Klicka på tabellen för att se den i större format.

I morgon höjer Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter, enligt många ekonomer.

Trots det är det inte dags att binda boräntan:

– Nej, det lönar sig sällan i långa loppet, säger Annika Creutzer, chefredaktör på Pengar24.

Aftonbladet har talat med tre ekonomer, som alla tror att Riksbanken i dag beslutar om en höjning av styrräntan från 1,25 procent till 1,5 procent. En viktig orsak är att inflationen steg mer än väntat i november. Först i morgon blir Riksbankens beslut offentligt.

Intressant prognos

Prognosen är intressant.

– Alla räknar med att de höjer med en kvarts procentenhet som de har gjort de senaste mötena. Det som blir mer intressant är om de kommer att göra något åt räntebanan. Just nu är Riksbankens egen prognos att deras styrränta ligger på 3,5 procent i slutet av 2013. Kanske ändras det, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.

Han menar att bankerna till viss del redan tagit ut räntehöjningen i förväg.

Vill tjäna på utlåning

Annika Creutzer, chefredaktör på Pengar24, tror också på en höjning. Men det är inte det enda som styr bankernas boräntor:

– Nu börjar de prisa in kostnadsökningar som kommer med nya EU-regler om kapitaltäckning. Det kommer att kräva fler kronor i kassavalvet och de pengarna kan bankerna inte tjäna nya pengar på. Alltså försöker de tjäna mer pengar på det de lånar ut, säger hon.

Ylva Yngveson, chef vid Institutet för privatekonomi på Swedbank, tror också att styrräntan höjs i morgon:

– Den allmänna tron inom Swedbank är att den höjs med 0,25 procentenheter. Det finns inget som talar för att det inte skulle bli så, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM