Sämre än väntat för Sony Ericsson

MIN EKONOMI

Vinst för fjärde kvartalet: 140 miljoner euro - analytikerna hoppades på mer

Mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson redovisar en vinst före skatt på 140 miljoner euro för fjärde kvartalet 2004.

Det kan jämföras med vinsten på 46 miljoner euro för motsvarande period 2003.

Försäljningen uppgick till 2005 miljoner euro, jämfört med 1437 miljoner euro ett år tidigare.

Analytiker hade i snitt räknat med en kvartalsvinst före skatt på 165 miljoner euro och en försäljning på 1934 miljoner euro, enligt Reuters sammanställning.

Antalet levererade mobiltelefoner uppgick under perioden till 12,6 miljoner, jämfört med 8,0 miljoner fjärde kvartalet året före.

”Ökar marknadsandelar”

– Vi har nått ett starkt resultat under fjärde kvartalet med fortsatt bra tillväxt för både volym och försäljning, säger Jan Wäreby, vice vd på Sony Ericsson till TT.

– Marknadsandelen fortsätter att öka något och ligger nu strax över 7 procent. Det är ungefär två procents ökning jämfört med fjärde kvartalet 2003.

Stigande kostnader

Sony Ericsson visar i bokslutet stigande försäljning men också stigande kostnader. Men enligt Wäreby följer kostnaderna planen. Det handlar främst om större satsningar på produktutveckling och för reklam.

Försäljningen har varit stark i Europa, men också i på de flesta håll i Asien, enligt Wäreby.

– Särskilt bra i Kina där vi gjort stora framsteg, och i Latinamerika tar GSM marknaden med stormsteg och vi är bland de starkaste när det gäller GSM-telefoner, säger Wäreby.

”Tillväxttrenden fortsatte”

”Fjärde kvartalet fortsatte tillväxttrenden både vad gäller volym och försäljning, som visar företagets förmåga att konkurrera effektivt på denna dynamiska marknad. Den starka tillväxten fjärde kvartalet drevs av ett gott mottagande för vår senaste 3G-telefon”, skriver bolagets vd Miles Flint i en kommentar.

Under hela 2004 sålde Sony Ericsson 42,3 miljoner telefoner, vilket kan jämföras med 27,2 miljoner året innan. Försäljningen uppgick till 6525 miljoner euro, jämfört med 4673 miljoner euro året innan.

Sony Ericsson gjorde en vinst före skatt på 486 miljoner euro under 2004, jämfört med en förlust på 130 miljoner euro året innan.

”Helt okej bokslut”

– Det är ett bokslut som är helt okej. Det finns inga stora positiva överraskningar men det är heller ingen katastrof på något sätt, säger Johan Strandberg, analytiker på SEB.

– Resultatet blev visserligen sämre än marknaden väntat sig. Det beror bland annat på att kostnaderna för forskning och utveckling och försäljningskostnaderna ökade mer än väntat.

Johan Strandberg påpekar att forsknings- och utvecklingskostnaderna ska användas för att bredda produktportföljen.

– Förhoppningsvis är det en investering så att de ska kunna sälja mer framöver, säger han.

Både försäljning och mobiltelefonernas snittpris ser bra ut, enligt Strandberg.

– Resultatet är lite svagt och förväntningarna har varit lite högt ställda på vinstnivån, men man verkar ha hållit sina marknadsandelar och det rullar på bra.

Koll på kursen

TT

ARTIKELN HANDLAR OM