Läsarna tror på vändning

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

60 procent svarar ”ja” på frågan om konjunkturen vänder

Cirka 60 procent av dem som röstat i Aftonbladets webb-omröstning tror att konjunkturen är på väg att vända.

– Vi har ett första litet ”V” i konjunktur-förloppet, men skälet till det är bara att man tidigare fallit så otroligt djupt, säger Annika Winsth, chefekonom vid Nordea.

Enligt vissa ekonomiska analytiker syns nu tecken på en vändning i den ekonomiska krisen. Och cirka 60 procent av de som röstat i aftonbladet.se:s webb-omröstning uppger att de tror att konjunkturen är på väg att vända.

– Där jag bor är det hur lätt som helst att sälja både hus och bostadsrätt. Priserna är också på uppåtgående, skriver signaturen ”Obama” i en artikelkommentar.

”Fantasivärld”

Andra är betydligt mer skeptiska:

– Det är många som lever i sin egen lilla fantasivärld, och spår om att nu vänder det, fast det tar säkert minst 2 år innan vi ser en ordentlig uppgång igen, skriver signaturen ”Realisten2”.

Annika Winsth vid Nordea varnar för att det värsta är kvar när det gäller arbetsmarknaden.

– På finansmarknaden har vi det värsta bakom oss, säger hon.

– För företagen har vi inte riktigt sett att orderingången kommit igång ännu. Där är man möjligtvis på bottennivån, men det har inte börjat vända uppåt, säger hon.

”Mer oroliga”

– Vi räknar med ganska många konkurser fram till sommaren och för hushållen kommer det att bli klart mycket sämre. Jag är rädd för att hushållen kommer att bli mer oroliga när de ser att mer företag går omkull, säger hon.

Hur viktigt är konsumenternas förväntningar på konjunkturen?

– Det är viktigt, det handlar om psykologi. Det är samma resonemang hos företag som hos hushåll – känner de större förtroende blir de på marginalen lite mer positiva till att konsumera, säger Annika Winsth.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN