Nu börsnoteras svenska aktien Spotify

Av: 

Josefin Westin

Spotify

I dag är dagen här. En av Sveriges mest omtalade börsnoteringar ska ske.
Spotify noteras på New York-börsen.
– Men man ska inte köpa med hjärtat, säger Mikael Törnvall, ekonomireporter på Svenska Dagbladet.

Nu ska Spotify börsnoteras på New York-börsen. Och direkt blir bolaget Sveriges största börsbolag.

Bolaget är värderat till runt 207 miljarder kronor.

– Här kommer ett bolaget som bara är tio år gammalt, och är större än Ericsson och snart större än HM. Det är en otroligt resa som man har gjort, säger Peter Benson, analytiker på Svenska Dagbladets Börsplus i Ekonomistudion.

”Skulle kunna stiga”

Intresset för svenskaktien är stort bland småspararna. Men som med all aktiehandel är osäkerheten den första tiden stor för åt vilket håll kursdebuten kommer sticka.

– Det största misstaget man kan göra är att köpa aktien för att musiken är bra. Man måste veta hur mycket pengar Spotify tjänar först, säger
– Men man ska inte köpa med hjärtat, säger Mikael Törnvall, ekonomireporter på Svenska Dagbladet i AB Morgon.

Det är dessutom inte ens känt vilken kurs som Spotify noteras på. Det är en så kallad direktnotering.

– Vi har ingen kurs att utgå ifrån. Teknikaktier har gått dåligt den senaste tiden i USA men zoomar man ut lite tror jag att det kan gå riktigt bra, säger Benson.

Han förutsätter dock att kursen kommer röra på sig en hel del till att börja med men att den sen kommer stabilisera sig.

– Men sen tror jag att den här aktien kan gå väldigt bra, den skulle kunna stiga 30–40 procent över något eller ett par år.

”Är väldigt hög risk”

Trots de höga förväntningarna på aktien ska man inte glömma bort att det är en högriskaktie med stora jättar som konkurrenter.

– Det är väldigt hög risk i det här. Men det är ett väldigt intressant företag som har en intressant position på ett område där Amazon, Google och Apple, en rad giganter positionerar sig. Då kan Spotify bygga ett stort värde, men det finns också väldigt stora risker förknippade med att konkurrera med de här jättarna, säger Peter Benson.

Spotify börsnoteras klockan 15.30 svensk tid. Men varken grundaren Daniel Ek eller Martin Lorentzon kommer ringa i klockan på New York-börsen.

– Det är en gimmick. Dom vill ha uppmärksamhet från annat.

ANNONS

Vill du se över ditt elavtal? Jämför priser nu och hitta det bästa för dig!

Extern länk från Compricer

Jämför här

Publisert:

LÄS VIDARE

Då är det läge att köpa nynoterade bolag

ÄMNEN I ARTIKELN

Spotify

Aktier

Börsnoteringar