Så snabbt kan det gå med 4G i tunnelbanan

1 av 3 | Foto: PHONE HOUSE
Återförsäljaren Phone house har testat 4G-nätet i Stockholms tunnelbana.

82 Mbit/s – så snabbt kan det gå att surfa med 4G på tunnelbanan.

Hastigheten var den högsta som uppmättes i ett nytt test av datatrafiken i Stockholms tunnelbanenät.

Stationen där det gick snabbast att surfa med 4G var Gullmarsplan, en hållplats som ligger ovan jord. Totalt testade återförsäljaren Phone house hastigheten vid över 60 stationer med de fyra stora operatörerna i Sverige – Telia, Telenor, Tele 2 och Tre.

Telenor snabbast

Testet visade som man kanske kan gissa att surfhastigheten varierade stort i tunnelbanenätet. Terrängen och om stationen ligger ovan eller under mark spelar in.

I testet var Telenor den operatör som var snabbast på flest stationer.

– Telenor och Tre visade högre hastigheter än både Tele 2 och Telia, säger Jonny Malmlöf, PR-ansvarig på Phone house.

– Alla operatörer har satsat på 4G men i tunnelbanan blir variationerna större och lokala förhållanden spelar in, likaså antalet användare vid det tillfället.

Jämför priser

Enligt företagets vd Tobias Lennér finns det ändå stora skillnader mellan de olika operatörerna, både vad gäller pris och kvalité.

– Vi försöker jämföra tjänstekvalitén mellan de olika operatörerna, det är därför vi gör den här typen av underökningar.

– Slutsatsen man kan dra är att kvalitén varierar väldigt mycket.

Enligt Tobias Lennér kan det löna sig att jämföra de olika operatörernas priser och datakapacitet för att hitta tjänsten som passar det egna mobilanvändandet.

– Operatörerna gör om sina prisplaner, det blir billigare att ringa och sms:a men dyrare med data. Det gäller att ha rätt prisplan för det egna behovet.

AFTONBLADET MIN EKONOMI

ARTIKELN HANDLAR OM