Anders Borg vinner på finanskrisen

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Utsedd till Europas fjärde främsta finansminister

Trots finanskris rankas Borg högt bland finansministrarna.
Trots finanskris rankas Borg högt bland finansministrarna.

Sverige är på väg in i en ekonomisk kris.

Men det har inte skadeskjutit finansminister Anders Borgs rykte i världen – tvärt om.

Nu har han utsetts till Europas fjärde bästa finansminister av tidningen Financial Times som även uppmärksammat hans örhänge.

– Respekterad och allt skickligare trots sitt örhänge, skriver tidningen i en kommentar till fjärdeplatsen.

Financial Times har för tredje året i rad rankat Europas finansministrar. Det som bedömts är de ekonomiska och politiska kunskaperna.

Sammantaget hamnar Anders Borg på en fjärdeplats.

– Det är väl kul för honom att han placerar sig så högt på listan. Han har haft en framträdande roll under krisen, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska expertkommentator.

Hon tror att Anders Borgs höga ranking kan kopplas samman till den senaste tidens oroliga finansmarknad.

"Har haft en ganska ledande roll"

– Det tror jag absolut. Vad jag har förstått har han haft en ganska ledande roll. Han har hela tiden hållit fast vid att det är jätteviktigt att alla länder gör samma sak så att man inte ska kunna hoppa mellan nationerna. Han har även varit tydlig i sin kritik mot bonusprogram som gynnar kortsiktigt vinstbeteende, säger Lena Mellin.

Financial Times betygsättning där låga värden är bäst görs utifrån de tre kategorierna ekonomi, politik och stabilitet. Anders Borg fick 9, 3 respektive 6.

Finland bäst i klassen

2008 uppges ha varit ett särskilt svårt år att bedöma för tidningen. På grund av att finansmarknaden har förändrats har man i år gått utanför Europas gränser när det kommer till att bedöma ministrarnas kunskaper.

En man som sticker dock ut ur mängden. Finlands Jyrki Katainen.

– Trots att Finland är ett litet land så är det unikt bland de europeiska ekonomierna – nästa år förväntas bli finansiellt stabilt och landets budget väntas fortfarande nå ett hälsosamt överskott, skriver Financial Times om listans etta.

"Tur att Tysklands finansminister hamnar tvåa"

Tvåa på listan kom Tysklands finansminister Peer Steinbruck något som Lena Mellin tycker är glädjande.

– Det är tur att Tysklands finansminister hamnar tvåa. Det mycket bra om han agerar på ett föredömligt sätt eftersom Tysklands ekonomi är den största i Europa.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN