Läsarna om vinnare och förlorare på räntehöjningen

MIN EKONOMI

"Realräntan nu lika hög som förr"

"Den som är satt i skuld är inte fri", sa Göran Persson.

Men så länge priserna inte faller är det få som bekymrar sig om räntor och lån.

Höjda värden går alltid att belåna.

Läsarna har olika erfarenheter av räntor och lån:

Signaturen "Micke" lurar i vassen på bytet: "Snart köpläge... Själv är jag skuldfri och tycker att vi går mot ljusare tider, särskilt på bostadsmarknaden. Ser fram emot att alla övermodiga bostadsägare inte klarar av lånen längre och måste sälja till underpriser så att jag kan utnyttja att jag sparat istället för att låna de senaste fem åren."

Signaturen "Luttrad": "När du lånar, tänk alltid framåt. Ha ordentliga marginaler. Glädjekalkyler från långivare, mäklare och banker går det inte alltid att lita på. Var beredd på att dagens låga boränta om ett par år kan stiga uppåt 6-7 % . På 90-talet låg räntorna på ca 15 % och 100-tusentals fick lämna hus och hem."

"Amortera mera" är signaturen "E:s" råd: "Under de 3 senaste åren har jag och min sambo stenhårt amorterat vårt bolån till lägenheten. Det har varit tufft men nu äntligen är vi helt skuldfria. Vi följer med spänning hur bostadsmarknaden beter sig när räntorna går upp. Tycker synd om dem som lånat några mille idag och kanske inte klarar det."

"Lån på 2 milj, amorterar endast 2600 i mån. Har alltså motsvarande marginal vid ökad räntekostn dvs ca 5%. Då försvinner tyvärr amorteringen, men man klarar ju ekonomin åtminstone. Upp emot 5-6% + amortering klarar vi nog, eller 7-8% utan amortering, sen blir det tufft", av signaturen "Ständigt orolig".

Alla läsarkommentarer hittar du här under.

Björn Morian

ARTIKELN HANDLAR OM