SBAB höjer boräntan

MIN EKONOMI

SBAB höjer räntan för bolån med två års bindningstid med 0,05 procentenheter.

Och fler räntehöjningar kan vara på gång.

– De lär justeras uppåt. Frågan är bara när och i vilken omfattning, säger Karin Hellgren, informationschef på SBAB.

Foto: Johnér
SBAB höjer räntan på tvåårslånen.

SBAB höjer nu listräntan för bolån med två års bindningstid till 1,69 procent. Anledningen är att marknadsräntorna är på väg upp.

– Vi har haft en ränta på tvååriga lån som varit extremt låg, men nu ser vi att marknadsräntorna är på väg upp, och då behöver vi justera nivån, säger Karin Hellgren, informationschef på SBAB.

Den nya räntan hamnar nu på samma nivå som den rörliga, efter att banken före jul sänkt den bundna tvåårsräntan under den rörliga.

Förändringen träder i kraft idag och gäller även SBAB:s partners ICA Banken, Ikano Bank och Sparbanken Syd.

Fler räntehöjningar kan vänta

Karin Hellgren utesluter inte att fler räntehöjningar är att vänta.

– Det är alltid vanskligt att spekulera i räntor, men vi har ju haft en lång period med extremt låga räntor. De lär justeras uppåt, frågan är bara när och i vilken omfattning, säger hon.

Ni och andra banker brukar ju uppmana folk att binda sina bolån. Varför ska man göra det om de långa räntorna nu är på väg uppåt?

– Vi har fortfarande väldigt låga räntor. Om man bara ser till vår räntesättning ligger vår tvååriga ränta på samma nivå som den rörliga. Om man vill försäkra sig om att veta sin räntekostnad i ett antal år framöver, är det fortfarande lönsamt att binda med dagens ränteläge, säger Karin Hellgren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bolån

SBAB

Boränta