Så många kvadratmeter får du per yrke

Publicerad:
Uppdaterad:

Bostadsmarknad

Kvadratmeterpriserna i Stockholm är de dyraste i landet.
Endast finanschefer och specialistläkare har råd att köpa en tvåa i innerstan, visar statistik från SBAB.
– I dag krävs det i praktiken att man lägger ihop två inkomster, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

Du får få kvadratmeter med de flesta yrken i Stockholms innerstad.
Foto: Johner
Du får få kvadratmeter med de flesta yrken i Stockholms innerstad.

Det är få som ensamt hushåll kommer särskilt långt med sin inkomst i Stockholms innerstad.

Endast högt uppsatta finanschefer och specialistläkare och råd, visar en sammanställning av SBAB.

”Måste hitta specialistläkare”

Med hjälp av statistik från Booli och Statistiska centralbyrån har SBAB tagit fram olika yrkens medellöner och undersökt hur många kvadratmeter de har rätt att ta bolån för i olika städer i landet.

I Stockholm är det få yrkesgrupper som har råd att köpa annat än en minietta i innerstan. Ett köksbiträde får bara låna för 16 kvadratmeter, en sotare för 30 och en arkitekt för 32 kvadratmeter. Inte ens en domare kommer särskilt långt – utan får i dag bara låna upp till 45 kvadratmeter i innerstan. Det räcker i alla fall till en etta.

– Det krävs väldigt höga inkomster för att ha möjlighet att köpa bostad. I praktiken krävs det att man lägger ihop två inkomster. En domare på 55 000 kronor i månaden kan inte räkna med att få bolån för mer än 45 kvadratmeter. Om ett köksbiträde drömmer om en trea måste den hitta en specialistläkare på 72 600 kronor i månaden för att det ska bli möjligt. Det är inte många som har de här lönerna, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

Arkitekten: ”Blir en delad stad”

För de allra flesta innebär det här att man får bo längre utanför stan.

– De måste ta ner sina förväntningar och börja längre från stan och inte minst pendla. Ett tips är att tänka i tid om man har ett drömyrke där inkomsterna inte ligger i de här nivåerna och ha ett långsiktigt perspektiv och jobba sig inåt mot innerstaden, om det är en dröm, säger Persson.

Men de allra flesta tänker inte också på att det behövs en kontantinsats - inte bara en god lön.

– Det är svårt. Många skulle behöva spara 1700 kronor i månaden i 20 år för att få ihop kontantinsatsen. Det är inte så många som tänker på de långa tidsperspektiven.

Enligt planeringsarkitekten Anna Molén på Tyréns medför den här ekonomiska ojämställdheten en segmentering av samhället.

– Vissa yrkesgrupper, med högre inkomst, har i större utsträckning råd till en viss typ av boende och ett centralt läge. De bor nog inte så många ensamstående sjukskösterskor på Östermalm. Det är klart att det får konsekvenser för staden. Det uppstår en genetrifiering, vi får alltså ingen blandning av människor med olika inkomstbakgrunder, säger hon.

Det får följande konsekvenser – även i innerstan.

– Vi har segregerade områden och en delad stad där människor med lika inkomster bor på samma ställe. Då möter vi bara liksinnade. Det blir homogena enklaver där lika barn leka bäst. Det är såklart farligt i långa loppet för demokrati och jämlikhet, säger Anna Molén.

Publicerad:

LÄS VIDARE