Fler tror på stigande bostadspriser

Av: 

TT-Aftonbladet

Fler tror på stigande bostadspriser. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bostadspriser

Allt fler hushåll tror på stigande bopriser enligt SEB:s senaste boprisindikator.
– Det finns fortfarande stor tveksamhet på bostadsmarknaden, men återhämtningen verkar ändå fortsätta, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.
Bland landets mäklare växer samtidigt pessimismen.

I juli månad var det 42 procent av de tillfrågade som tror att priserna kommer att stiga, en ökning med 2 procentenheter jämfört med föregående månad. Samtidigt sjönk andelen som tror på motsatt utveckling med 4 procentenheter från 33 till 29 procent.

Boprisindikatorn är därmed upp 6 enheter från föregående månad och ligger nu på 13.

”Fortsätter stabiliseras”

– Mäklarstatistik visar att de konstaterade priserna fortsätter stabiliseras och nu ser vi att förväntningarna också långsamt börjar stabiliseras. Nu är vi uppe i den högsta nivån sedan oktober, det vill säga sista månaden innan nedgången kom i både priser och förväntningar, säger Jens Magnusson.

Samtidigt understryker han att det är långt kvar till de höga förväntningar på uppemot 60 – 70 procent som vi såg innan prisnedgången skedde i höstas.

Förväntningarna på bostadsmarknaden ser olika ut i olika delar av landet. I Stockholmsområdet uppvisar boprisindikatorn fortfarande en negativ siffra, minus 6.

– Det är inget kostigt eftersom det var där vi hade de största prisuppgångarnas och där läget var som mest uppskruvat så där är också nervositeten lite större nu, säger Magnusson.

Mäklarna tvekar

Parallellt med hushållens ökande optimism växer pessimismen inom mäklarkåren. Enligt Fastighetsmäklarförbundets mäklarpanel i samarbete med Valueguard är det nu 27 procent jämfört med 23 procent i juni som tror på fallande priser de kommande tre månaderna. Andelen som bedömer att priserna blir oförändrade ligger samtidigt stilla på 46 procent.

Därmed är nu antalet mäklare som tror på en prisuppgång respektive prisnedgång lika många, skriver Fastighetsmäklarförbundet.

"Marknaden är instabil och fastighetsmäklarnas tveksamhet ökar. Det beror troligen på det stora utbud av bostäder som det rapporteras om, framför allt för bostadsrätter, och att det är svårt att få iväg nyproduktion, men även villor och radhus", säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet i ett pressmeddelande.

Fakta: Boprisindikatorn

Boprisindikatorn genomförs av Demoskop på uppdrag av SEB. Undersökningen bygger på 1 023 intervjuer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Låna upp till 600 000 kr utan säkerhet via Lendo - se över dina möjligheter och ansök här.

Lendo

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Bostadspriser

LÄS VIDARE

Allt fler tror på stigande bostadspriser

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadspriser

Bostadsmarknad

Jens Magnusson

SEB

Fastighetsmäklarförbundet