Så klarar du ekonomin när bebisen kommer

Privatekonomi

Att få barn innebär ett nytt liv, men också en ny sämre ekonomi.

Passa på att se över ekonomin innan all tid tas upp av er nya familjemedlem.

– Det kan vara skönt att slippa lägga tid och kraft på det när barnet väl har kommit, säger Bodil Hallin, privatekonom på Ikano Bank.

Att förstå hur mycket inkomsten minskar med föräldrapenning är ofta svårt. Det är bra att vara ute i god tid med sin ansökan, för att slippa ett glapp innan pengarna kommer från Försäkringskassan.

För en person med en lön på omkring 25 000 kronor i månaden blir det cirka 4 000 kronor mindre i månaden. Men många väljer att ta ut färre än sju föräldradagar i veckan för att kunna stanna hemma längre, och då blir inkomstminskningen ännu större. Försäkringskassan har olika verktyg för den som vill räkna ut hur länge dagarna räcker eller hur mycket pengar det blir

Eget rum?

Samtidigt ökar utgifterna. Det är vanligt att vilja flytta till större bostad och köpa ny bil. Men fundera över om ni måste bo större redan det första året.

Det är mycket som ska införskaffas inför bebisens ankomst, barnvagn, bilstol, säng, kläder och mycket annat. Utbudet på begagnade prylar och barnkläder är stort, och många får ärva en del av släkt eller vänner.

Den största engångskostnaden blir oftast barnvagnen, även om man köper den begagnad. Kanske har ni något annat ni kan sälja för att ha råd?

– Det kan vara smartare än att kapa småkostnader enligt osthyvelsmodellen, säger Bodil Hallin.

Stark krona

Många svenskar betalar i dag över 10 000 kronor för en ny barnvagn. Men det går att spara åtskilliga tusenlappar på att jämföra priser. Att köpa barnvagnen från en sajt i ett annat EU-land är extra billigt nu när den svenska kronan är stark, och leveransen sker ofta med postpaket efter bara några dagar.

Exempelvis går två populära barnvagnsmodeller att hitta på holländska och brittiska sajter för under 9 000 kronor, inklusive frakt. En sökning på prisjämförelsesajter visar att dessa vagnar i Sverige kostar från 11 000 kronor.

TT

ANNONS

Sänk bilkostnaderna! Jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

LÄS VIDARE

Guide: Så blir din ekonomi nästa år

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi