Visst kan du få avdrag för flyttstädning av hyresrätt

Annika Creutzer svarar på läsarnas frågor om ROT-avdraget

Annika Creutzer, chefredaktör för pengar24.se.
Annika Creutzer, chefredaktör för pengar24.se.

Christer säger: ska man räkna in hantverkarens moms i priset när det gäller rotavdraget, eller kommer den till?
Annika Creutzer säger: Du ska räkna arbetskostnaden inklusive moms. Övriga kostnader som material och resor får du inte skattereduktion för.
britt säger: Vi har i början på juni haft en byggfirma som har tvättat träpanelen på vårt hus, gäller Rotavdrag?
Annika Creutzer säger: Enligt skatteverkets lista ger fasadtvätt rätt till skattereduktion.
säger: Vår hantverkare säger att vi måste ligga ute med hela kostnaden och att vi får tillbaka det när han fått sina rot-avdragspengar. Är det vanligt att företag gör så?
Annika Creutzer säger: Så ska de inte göra. Företaget ska bara fakturera er för halva arbetskostnaden. Det är företaget och inte du som ska ligga ute med pengarna.
Caroline säger: Hej jag har haft en hantverkare hemma som hävdar att han kan strunta i att göra rotavdraget på fakturan, kan han göra så? Trodde att det nu var så att hantverkaren gör avdraget och inte kunden? mvh
Annika Creutzer säger: Nekar han dig borde det vara avtalat innan han utförde jobbet. Nu kan han inte hävda det tycker jag. Han ska fakturera dig halva arbetskostnaden. Det finns dock övergångsregler som gör att du i sista hand själv kan söka skattereduktionen om han fakturerar dig hela kostnaden. Prata med Skatteverket.
Terje säger: Finns det nån lägsta nivå på arbetstidskostnad för ROT?
Annika Creutzer säger: Den sammanlagda arbetskostnaden för ROT och andra hustjänster under året var tidigare 1 000 kr, men den gränsen är borttagen nu.
Carina säger: Har vi fattat ROT-avdraget rätt och diskussionen om att man kan få kvarskatt rätt... ROT-avdraget måste vara mindre än vad jag/vi betalar in i skatt det aktuella året? Är ROT-avdraget högre än vi betalt in i skatt så får vi kvarskatt?
Annika Creutzer säger: Det du ska få i skattereduktion måste vara mindre än den skatt du ska betala efter andra avdrag som grundavdraget, pensionsavdraget, avdrag för räntor, pensionssparande och annat. Om du är osäker kan du göra en provdeklaration på Skatteverkets hemsida.
Henrik säger: Kan man göra avdrag för plattsättning framför/runt huset?
Annika Creutzer säger: Sten- och plattsättning ger inte rätt till skattereduktion.
Micke säger: Hur kontrolleras detta med ROT-avdraget? Fick mig en rejäl tankeställare när hantverkaren som räknade på vårt badrum säger att han kan göra allt för halva priset inkl material. finns det inte stora kryphål i detta och skattebetalare blir drabbade?
Annika Creutzer säger: Som jag ser det finns det inga kända "kryphål". Visst finns det risk för rent fusk men det kommer att göras kontroller av detta på samma sätt som kring andra skatter och avdrag.
Henrik säger: Hej. Jag funderar på att renovera badrummet i mitt och tjejens hus. Kan jag anlita min brors firma och göra ROT-avdrag. Han har f-skattsedel och driver en byggfirma utan anställda.
Annika Creutzer säger: Det finns regler för hur nära anhöriga som får anlitas. Jag tror att det går bra med broders firma men inte fruns. Kontakta skatteverket för säkerhets skull.
säger: Räntor på lån som är avdragsgilla räknas alltså bort från det maximala rotavdraget man kan göra. Vad mer räknas bort? Resekostnader? Är det netto eller brutto? Tex om man drar bort räntekostnader brutto 50 000 eller ca 15 000 netto?
Annika Creutzer säger: Du ska inte räkna bort några räntor. Det är när din slutliga skatt ska fastställas som räntor, reseavdrag och annat påverkar hur stor skattereduktion du kan få. Använd provdeklarationen på Skatteverkets hemsida om du är osäker.
DBT säger: Hej, Är det så att jag som själv i mitt hushåll kan få rotavdrag med 50 tkr i december och ytterligare 50 tkr i januari.
Annika Creutzer säger: Ja. Skattereduktionen är maximerad till 50 000 kr per inkomsttagare och år. Ett stort jobb kan alltså delbetalas på ena sidan årsskiftet och slutbetalas på andra sidan.
Maria säger: Hej. Hur beräknar vi ROT-avdraget för grävarbeten som man oftast betalar meterpris för? Vet att det finns ett förslag om en schablonberäkning som tar hänsyn till problemet med att skilja på arbetskostnad och maskinkostnad.
Annika Creutzer säger: Detta känner jag inte till. Kontrollera med Skattemyndigheten. I annat fall får du be firman dela upp kostnaden i vad som är arbetskostnad och vad som är kostnad för maskinen.
Christina säger: Om man tänker renovera men inte vill att hantverkaren skall dra halva arbetskostnaden, kan man då själv ansöka om skattelättnad i efterhand likt den "gamla" modellen? Och kan man ändå riskera att få restskatt?
Annika Creutzer säger: Om du söker är det du som får ligga ute med pengarna fram till skatteåterbäringen kommer. Det slipper du om hantverkaren fakturerar dig halva arbetskostnaden och får resten av Skatteverket. Det finns dock övergångsregler som gör att du i vissa fall ändå kan ansöka.
Theodor Marcusson säger: Varför måste kunden uppge till hantverkaren att han skall göra rot-avdrag?
Annika Creutzer säger: Därför att då fakturerar hantverkaren bara halva arbetskostnaden och får resten från skatteverket.
svenna säger: Hur gäller rot-avdraget för jordvärmepump?
Annika Creutzer säger: Inmontering eller byte av värmepump ger rätt till skattereduktion för arbetskostnaden. Service av värmepump ger dock inte rätt till skattereduktion.
Rebecca säger: Hej, undrar om jag kan få ROT-avdrag för flyttstäd för ca 2000 kr av min hyresrätt?
Annika Creutzer säger: Ja, det är en städkostnad som ingår i hustjänsterna (där ROT-arbeten också ingår).
Fredrik säger: Vi har byggt nytt hus på en "gammal" tomt. På tomten finns en borrad brunn. Vattnetkvalitén var inte bra. Innehöll bl.a radon. Går det att söka rotavdrag för arbetet med installation av vattenfilter?
Annika Creutzer säger: Det bör vara ett ROT-arbete som ger rätt till skattreduktion. Men frågan är hur gammalt ert hus är. Sedan den 1 juli går det bara att få reduktion för ROT-arbete på ett hus som är äldre än fem år.
Rolf säger: Är det som det skrivs "en fälla" för vanligt folk att använda Rot-avdraget? Måste man alltså vara höginkomsttagare för att det ska löna sig?
Annika Creutzer säger: För att få MAXIMAL skattereduktion för ROT-arbete och andra hus-tjänster ska du ha en inkomst som är högre än ca 25 000 kr/mån (varierar något med kommunalskatten). Har du stora avdrag för räntor och annat måste inkomsten vara ännu högre. Har du lägre lön får du reduktion med ett mindre belopp. Gör en provdeklaration på skatteverkets hemsida så ser du hur stort ditt maximala belopp är.
Moderator säger: Här kommer sista frågan.
GHJ säger: Måste hantverkaren ha pers nr från beställaren?
Annika Creutzer säger: Ja, annars får hantverkaren inte ut resterande arbetskostnad från Skatteverket.
Moderator säger: Tack Annika Creutzer och tack alla som chattade!
Annika Creutzer säger: Tack för alla kloka frågor! Nästa vecka är jag tillbaka och svarar på frågor kring privatekonomin.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN