Dålig chef sänker arbetsmoralen

MIN EKONOMI

Främsta skälet till att folk väljer att byta jobb

Foto: Ricky Gervais karaktär David Brent i ”The office” är för många sinnebilden för en dålig chef.

För många är tisdagen den första dagen på jobbet efter julledigheten.

Men alla tycker inte att det är så roligt att vara tillbaka.

Skälet: Dåliga chefer.

Två av fem chefer håller inte vad de lovar och en fjärdedel av arbetsledarna snackar skit om de anställda. Det visar en studie från Florida State University, enligt nyhetsbyrån AP.

De dåliga cheferna är inte bara ett problem för de anställda. De är dessutom skadliga för företaget. Ett dåligt styre kan leda till sämre arbetsmoral, lägre produktion och en alltför hög omsättning på personalen.

– Man säger att anställda inte lämnar sitt jobb eller företag. De lämnar sin chef, säger professor Wayne Hochwarter.

Depression

Tillsammans med två doktorander har han gjort studien som omfattar mer än 700 anställda inom olika branscher. Via mejl svarade de anställda på frågor om sina chefer.

Anställda som har en dålig relation med chefen blir mer trötta, upplever spänningar på arbetsplatsen, känner nervositet och löper större risk att drabbas av depression, visar studien.

Forskarna upptäckte också att en bra arbetsmiljö ofta uppfattas som mer viktig än en hög lön. Studien visar också att en dålig chef ger en lägre produktion.

– Sannolikheten för att de anställda skulle ta på sig extra arbetsuppgifter eller jobba över på helgen, minskade när de var missnöjda med sitt jobb. Anställda var också mer benägna att lämna arbetsplatsen om de hade en dålig relation med chefen.

Se positivt

Enligt Hochwarter är det bäst att försöka se positivt på jobbet, även om man har en dålig chef.

– Det är viktigt att fortsätta vara positiv, för även om du blir irriterad eller tappat modet, är det mycket få relationer mellan anställda och chefer som pågår hela livet. Du vill att din nästa chef ska veta vad du kan göra för företaget.

Enligt Hochwarter kan man minimera skadan som den dåliga chefen orsakar.

– Först och främst ska man vara synlig på arbetet. Att gömma sig kan vara förödande för karriären, inte minst eftersom det gör att andra personer på företaget inte kan se din talang.

Därför är man missnöjd med chefen:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM