Toppmäklaren: Kommer en större prisnedgång

avJosefin Westin

Bostadsprisutvecklingen har stannat av.
Men enligt toppmäklaren Henrik Rundgren kommer vi få se en stor prisnedgång bara om några månader:
–  Det finns ett stort mörkertal av bostäder som inte blir sålda.

1 av 3

Enligt Henrik Rundgren, vice vd på Notar, stämmer inte den senaste statistiken om prisutvecklingen på bostadsmarknaden överens med verkligheten, som Dagens Industri var först med att skriva om.

Priserna på bostadsrätter backade med 1,9 procent i september, färsk statistik från Valueguard.

Men Rundgren menar att läget är ännu dystrare.

”Gjort bra affär i alla fall”

Statistiken visar nämligen inte antalet bostäder som inte blir sålda. Enligt Rundgren är det ett stort antal bostäder som plockas bort och läggs ut igen på bostadsmarknaden om och om igen.

– Det finns ett stort mörkertal av bostäder som inte blir sålda. Säljaren är inte nöjd med de bud som de fått. De får säkert bud men de är på en lägre nivå, säger Henrik Rundgren.

De säljare som i dag säljer är nöjda med det de får och är endast de som statistiken visar.

– De som inte är nöjda säljer inte utan försöker igen. När de väl accepterar och sänker priset kommer vi se en verklig nedgång. Tittar vi i Stockholm har priserna snarare gått ner tio procent. Det är intrycket som jag får och ser och hör med de mäklare som jag har pratat med.

Men prisfallet behöver inte innebära en katastrof.

– De allra flesta har gjort en bra affär i alla fall. Om man säljer för ett lägre pris köper man också oftast till ett lägre pris.

”Får vi en normalare marknad”

Utbudet av lägenheter till salu är rekordstort just. Och det fortsätter att öka konstant. Samtidigt som de hela tiden kommer ut nya lägenheter ligger mycket gammalt kvar och skvalpar.

Det är framför allt säljare som redan köpt en ny lägenhet som förr eller senare måste sälja, oavsett pris.

– Ju mer som finns ute ju mer sprids spekulanterna ut. Det är färre potentiella bud och färre budgivare. Det är definitivt ett problem. För att det ska ändras måste säljarsidan acceptera vad köparsidan erbjuder. Först då kommer vi till en normalare marknad men på en lägre nivå.

För att på något sätt sticka ut bland spekulanterna har Notar börjat ha lunchvisningar på måndagar och istället skrotat kvällsvisningarna.

– Vi försöker hitta en möjlighet att ha visningar då det inte är 20 andra. Alla mäklare har visningar mellan klockan 17.30 och 20.00. Det är omöjligt för alla spekulanter att ta sig runt på de visningarna.

EFTERLYSNING: Svårt att sälja din bostad? Mejla reportern

ARTIKELN HANDLAR OM