Lungsjuka Victoria: Just nu har jag noll kronor i inkomst

Väntar fortfarande på besked om smittskyddspenning

Victoria Älverstad, 44, har varit sjukskriven sedan i mars – trots att hon inte är sjuk.

Orsaken är att hon har en underliggande lungsjukdom och att den utlovade smittskyddspenningen ännu inte betalats ut.

– Just nu har jag noll inkomst, säger hon.

Aftonbladet skrev i förra veckan om smittskyddspenningen, en ny lag som föreslagits av regeringen men som ännu inte har klubbats i riksdagen. Ersättningen är tänkt att täcka inkomstbortfallet för personer som tillhör de riskgrupper som tvingats isolera sig under viruspandemin. Socialstyrelsen beräknar att antalet berörda personer kan vara över 200 000.

Tågvärden Victoria Älverstad har inte lämnat hemmet i Nässjö sedan mitten av mars.
Tågvärden Victoria Älverstad har inte lämnat hemmet i Nässjö sedan mitten av mars.

Till den kategorin hör tågvärden Victoria Älverstad. Hon har inte lämnat hemmet i Nässjö sedan mitten av mars. Hon håller sig inomhus och går på sin höjd promenader i närområdet. Hennes syster sköter matinköpen.

Victoria har av en svår och mycket ovanlig lungsjukdom, PAH (pulmonell arteriell hypertension). Åkomman innebär att hon har svårt att syresätta sig och lätt får svårt att andas.

– Kärlen i lungorna drar ihop sig så att hjärtat får jobba jättehårt för att få ut syresatt blod. Det gör att man blir väldigt trött. Fysisk träning är svårt. Jag kan gå promenader, något jag försöker göra varje dag, säger hon.

Arbetet ombord på tågen bedöms som för riskfyllt för Victoria i nuläget.
Arbetet ombord på tågen bedöms som för riskfyllt för Victoria i nuläget.

Victoria Älverstad jobbar normalt som tågvärd på SJ och har det senaste året arbetat heltid efter en längre sjukskrivning. Hon trivs mycket bra med sina arbetsuppgifter, men nu sätter coronaviruset stopp. En riskbedömning gjord tillsammans med arbetsgivaren visar att Victoria inte kan fortsätta jobba så länge pandemin pågår.

– Att gå på tågen utan skydd funkar ju inte, säger hon.

Victoria har bett sin arbetsgivare om att få andra administrativa uppgifter i stället, men hittills utan resultat. Och att få lön för att gå hemma har företaget sagt nej till av rättviseskäl.

– De hänvisar bara till sjukskrivning. Nu har jag läkarintyg till och med sista april. Sedan får jag inte sjukpenning längre, jag är ju inte sjuk. Det betyder att jag har haft noll inkomst i några dagar. Om det här fortsätter länge kommer jag gå i personlig konkurs. Det är ju inte som att man hade en jättebörs precis från början.

”Jag väljer att vara optimistisk”, säger Victoria.
”Jag väljer att vara optimistisk”, säger Victoria.

Vissa experter har varnat för att pandemin kan pågå i flera månader till, kanske år. Hur ser du framtiden?

– Jag vet inte. Jag väljer att vara optimistisk. Att det kommer ett vaccin eller liknande. Men det kanske slutar med att jag får skriva in mig på Arbetsförmedlingen, säger hon.

Aftonbladet har sökt socialminister Lena Hallengren för mer information kring den tilltänkta lagen. Hon låter dock hälsa via sin pressekreterare Elin Aarflot att ”det pågår ett intensivt arbete på socialdepartementet i den här frågan”, men att det än så länge inte finns några närmare besked om när den nya ersättningen blir verklighet.

”Om det här fortsätter länge kommer jag gå i personlig konkurs.”
”Om det här fortsätter länge kommer jag gå i personlig konkurs.”

PODD Konspirationsteorierna som omger coronaviruset

Sedan coronaviruset började spridas har det, i nästan lika snabb takt, spridits konspirationsteorier i dess spår. I dagens avsnitt tittar vi närmare på teorierna tillsammans med Sebastian Bay, forskare vid FOI.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu