Tungt försäljningstapp för H&M

Av: 

TT

H&M:s vd Helena Helmersson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Min ekonomi

H&M:s totala försäljning under mars till början av maj minskade med 57 procent i lokala valutor. Allra värst drabbade är marknaderna i Spanien och Italien med rejäla ras.

Den svenska marknaden klarar sig betydligt bättre.

Med anledning av den pågående covid-19-pandemin ger nu klädjätten en uppdaterad bild av försäljningen. Medan den totala försäljningen minskade med 57 procent noteras däremot en ökning av onlineförsäljningen med 32 procent som dock inte kompenserar inkomstbortfallet.

"För att kunna parera den negativa försäljningsutvecklingen genomförs en rad snabba och kraftfulla åtgärder avseende varuinköp, investeringar, hyror, bemanning och finansiering. Varulagret per den 30 april uppgick till drygt 41 miljarder kronor", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

På nationella marknader syns en tydlig skillnad beroende på vilken strategi respektive land valt. I Italien (minus 80 procent) och Spanien (minus 76 procent) som är några av de hårdast drabbade länderna av coronapandemin och även gjort kraftiga nedstängningar, märks ett tydligt intäktsfall. I Sverige är samma siffra betydligt lägre, minus 31 procent.

I dagsläget är 60 procent av koncernens drygt 5 000 butiker fortsatt stängda.

"På de marknader som börjat öppna upp är butikshandeln inledningsvis återhållsam", skriver bolaget.

Bolaget håller fast vid tidigare prognos att andra kvartalet blir ett förlustkvartal där prisnedsättningarna bedöms ge en negativ effekt på bruttomarginalen om 2–4 procentenheter.

Rättad: I en tidigare version fanns en missvisande uppgift om försäljning i fysiska butiker.

ANNONS EXTERN LÄNK

Låna upp till 600 000 kr utan säkerhet via Lendo - se över dina möjligheter och ansök här.

Lendo

Publisert: