Börsoron fortsätter – så agerar spararna

Av: TT

Publicerad:
Det har varit ovanligt hög handel på Stockholmsbörsen de senaste veckorna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det har varit ovanligt hög handel på Stockholmsbörsen de senaste veckorna.

Rekord i antal aktieaffärer nästan varje dag. Så har det sett ut de senaste veckorna när virusoron fått sparare att sälja sina aktier. Men dagens börsfall fick en motsatt reaktion.

– Privatspararna köper, man ser läge för bottenfiske, säger Johanna Kull, sparekonom på nätbanken Avanza.

I takt med att antalet smittade av det nya coronaviruset har stigit har även aktiviteten på Stockholmsbörsen gjort det. Både Avanza och Nordnet har sett en ovanligt hög handel de senaste veckorna. Hos Avanza har fler aktier sålts än köpts.

– Spararna sitter inte lugnt i båten, handeln är på en rekordnivå, säger Johanna Kull på Avanza.

På Nordnet har man sett att fler kunder köpt än sålt, men även där har försäljningarna varit större än köpen sett till kvantitet.

Tydlig flykt

– De som köper har gjort det försiktigt, medan de som säljer gör det rejält. Spararna är extremt aktiva och agerar över hela spektrumet. Vi har haft folk som har ringt in och bett våra mäklare sälja allt de har, medan andra i stället köpt nytt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

För fonder har utvecklingen sett liknande ut.

– De senaste två veckorna har det märkts en tydlig flykt med de största försäljningarna på flera år. Det är breda försäljningar av hela spannet av aktiefonder, säger Johanna Kull.

Fler köper

Under måndagsförmiddagen, sedan Stockholmsbörsen öppnat kraftigt nedåt, har många privatsparare istället passat på att köpa billigt. Av de kunder som genomförde affärer på Nordnet valde två tredjedelar att köpa, medan en tredjedel sålde.

På Avanza har 60 procent av det totala antalet ordrar varit köp, medan 40 procent varit sälj.

– Privatspararna köper, man ser läge för bottenfiske. Vi ser även att köpen är större sett till volym, säger Johanna Kull.

De tre mest nettoköpta aktierna på Nordnet under måndagsförmiddagen var Investor, Lundin Petroleum och SEB. På Avanza var det Lundin Petroleum, Evolution Gaming och Resurs.

– Generellt har man fyllt på med defensiva bolag som inte påverkas direkt av vare sig oljeprisets nedgång eller coronaviruset, men med ett undantag. Man plockar också upp oljebolagen, dagens största förlorare, säger Johanna Kull.

Publicerad: