Nytt bottenrekord för iranska valutan

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En svartväxlare på en gata i Irans huvudstad Teheran med dollar i handen. Arkivbild.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT
En svartväxlare på en gata i Irans huvudstad Teheran med dollar i handen. Arkivbild.

Iran

Coronavirusets fortsatta härjningar i landet, amerikanska sanktioner och kollapsat oljepris. Den iranska valutan är i fritt fall och har noterat en ny lägstanivå mot dollarn på svarta börsen.

För en dollar krävdes 215 500 iranska iral på svarta börsen på lördagen – ett fall från 208 200 rial per dollar i fredags.

Det kan jämföras med den officiella växlingskursen, som framför allt används vid import av statligt subventionerade livsmedel och mediciner, där det endast krävs 42 000 rial för att köpa en dollar.

I maj 2018 klargjorde president Donald Trump att USA skulle lämna den internationella kärnenergiöverenskommelsen med Iran och återinföra sanktioner mot landet. De närmast följande månaderna tappade den iranska valutan 70 procent mot dollarn, eftersom efterfrågan på utländsk valuta ökade i landet när befolkningen ville säkra sina tillgångar inför de turbulenta tider de insåg nalkades.

Sedan dess har den iranska ekonomin fått lida svårt även av andra orsaker.

Iran är värst drabbat av coronaviruset i hela regionen, landets militära äventyr i Syrien och Jemen kostar massor, det för Teheran så viktiga oljepriset har rasat och ekonomin är reglerad och allmänt vanskött.

Försöken av centralbankschefen Abdolnaser Hemmati att stävja förfallet genom att injicera hundratals miljoner dollar i ekonomin tycks hittills ha haft begränsad effekt.

Publicerad: