Mohammed måste få fast anställning mitt i pandemin

”Corona ska inte få förstöra det här för mig”

Publicerad 2020-07-08

Coronapandemin kunde inte ha kommit mer olägligt för Mohammed, 22.

Han är precis klar med sin utbildning och har nu mindre än sex månader på sig att få en fast anställning – annars utvisas han.

För varje dag som går kommer det rödmarkerade datumet allt närmare.

Den 19 december 2020, om nästan exakt ett halvår, måste Mohammed ha fast anställning. Annars tvingas han lämna sitt hem.

– Nästan alla har svårt att få jobb direkt efter skolan men med corona har det blivit ännu svårare, säger han.

Mohammed är född i den bergiga provinsen Samangan i norra Afghanistan. Men redan som tvååring flyttade han 200 mil västerut – till den Iranska miljonstaden Qom där han växte upp tillsammans med sin mamma och bror. När Mohammed 2015 kom till Sverige blev han en av de runt 7 500 personer som fick ett tidsbegränsat uppehållstillstånd genom den så kallade nya gymnasielagen.

Han hamnade i Nynäshamn, lärde sig svenska och lyckades sedan komma in på vuxenutbildningens yrkesprogram.

– Jag valde bygg för att jag är bra på det, men också för att det fanns mycket jobb inom det.

Precis tagit examen

När vi ses i slutet av juni är examensbeviset bara någon vecka gammalt. Han har precis börjat jobba som timanställd på en liten firma i Enskede där han målar, gipsar och bygger hos privatpersoner.

– Det är ett jättebra jobb och jag trivs bra, men min chef säger att det inte går att säga något om framtiden.

I kassan beställer han en smoothie i smaken ”stress down” och skrattar när han påpekar att den kan behövas. Mohammed går runt och är nervös i stort sett hela tiden.

– Jag har kämpat så hårt för att ta mig hit och skulle verkligen bli ledsen om jag inte klarar det nu när jag är så nära.

Mohammed tog examen från vuxenutbildningen den 19 juni.
Mohammed tog examen från vuxenutbildningen den 19 juni.

Jobbannonserna försvann

I våras gjorde Mohammed praktik på en byggfirma och chanserna såg till en början goda ut för att han skulle kunna jobba kvar. Men när coronapandemin tog greppet om världen började ekonomin skaka, och arbetssituationen blev en annan.

– Jag märkte på en gång att jobbannonserna försvann. Jag har hört av mig till över 50 arbetsplatser men alla säger samma sak: att det inte är rätt tid att anställa just nu, säger han.

Och det här ställer till det. Om Mohammed ska få stanna permanent krävs det att han lyckas hitta fast anställning eller jobb i två år framöver. Om han misslyckas blir han utvisad till sitt födelseland Afghanistan – trots att han inte varit där sedan han flyttade till Iran med familjen som tvååring.

– Jag blir stressad när jag tänker på att datumet kommer närmare och närmare. Jag har bott i Sverige i fem år, jag älskar Sverige.

”Skulle ha blivit undersköterska”

Trots oron för sig själv säger han att några av hans vänner har det ännu värre. De har också precis tagit examen men från hotell- och restauranglinjen – branscher som har drabbats ännu hårdare av coronakrisen.

– Jag träffade dem precis. De kan inte ens få timjobb nu och är såklart ledsna och ångrar att de inte pluggade till exempelvis undersköterska i stället.

Än så länge har 21 personer fått permanent uppehållstillstånd genom gymnasielagen. I dagsläget finns inget undantag till bestämmelsen på grund av pandemin, och heller inga planer på att ändra regelverket, enligt Migrationsverket.

Hur tror du att corona påverkar din generation?

– Jag tror att den påverkar alla, men det är klart att vi som ska börja jobba nu påverkas extra mycket. Företagen prioriterar dem med mer erfarenhet.

– Men sedan är jag inte som så många andra i min generation. Jag gör ingenting kul på fritiden, jag bara jobbar, studerar, lagar mat.

Mohammed tystnar, tar några långsamma klunkar ur sin smoothie och fäster sedan blicken i bordet.

– Jag vill inte tänka på vad som händer om jag blir utvisad. Men jag får inte bli för stressad eller ledsen, det här är inte tiden för att vara ledsen. Det här är tiden för att kämpa. Corona ska inte få förstöra det här för mig.

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu