Så sparar du ihop till semestern – i sista minuten

Experten tipsar: Inte för sent att rädda semesterkassan

Tipsen för en sen påtänkt semesterbudget.
Tipsen för en sen påtänkt semesterbudget.

Känner du dig stressad över att ekonomin inte kommer räcka till under semestern? Lugn, det finns ännu en chans att ro budgeten i hamn.
– Det man kan göra, som är väldigt konkret, är ett köpstopp, säger sparekonomen Johanna Kull.

För många väntar sommarens semester runt hörnet, och en eventuell handlingsplan för hur man ekonomiskt ska klara av alla festligheter börjar närma sig sitt slutdatum. 

Men har man inte lyckats skrapa ihop pengarna som man vill ha att röra sig med, finns det ännu knep att ta till.

– Det behöver inte vara för sent att ordna semesterkassan ännu, men det beror helt på vilka preferenser och vilken budget man har har tänkt sig, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull.

– Det är viktigt att vara konkret och ärlig mot sig själv i hur mycket man vill lägga på sin semester, fortsätter hon. 

Inför köpstopp 

Vilka knep kan man ta till för att spara ihop en buffert i sista stund?
– Det man kan göra, som är väldigt konkret, är ett köpstopp där man får utmana sig själv. Om semestern är det tydligaste målet man har framför ögonen får man vara beredd att dra ner på allt onödigt just nu.

En sådan utgift kan vara sina abonnemang. Enligt Johanna Kull är det lätt att hamna i det hon kallar för ”abonnemangsfällan”. 

– Vi är ständigt uppkopplade och ett nytt abonnemang är bara ett knapptryck bort. Kostnaden för just det abonnemanget kanske inte är så värst stort, men tillsammans kan det bli en betydande månadskostnad. Kolla på ditt kontoutdrag och på vilka abonnemang du har och reducera dem kraftigt om det är nödvändigt.

Johanna Kull - sparekonom på Avanza.
Johanna Kull - sparekonom på Avanza.

Kredit är inte räddningen 

Att rädda semestern genom att handla på kredit är dock inte något som Johanna Kull rekommenderar.

– Det är lätt att överskatta sin framtida betalningsförmåga. Om man inte har kunnat spara ihop till sin semester nu, finns det ingenting som säger att det blir lättare när semestern är över. Då har du inte längre något att se fram emot, säger hon.

För att förhindra att hamna i samma ekonomiska situation inför nästa semester bör man redan nu börja se över sitt sparande. 

– Starta ett nytt konto, döp det till semester och börja redan nu att smått börja spara till det här kontot. Tänk igenom hur mycket du kommer att vilja ha till semestern nästa år och sedan slår du ut det över tolv månader.

Ekonomens bästa tips

  • Köpstopp: Utmana dig själv och inför totalt köpstopp, bortsett från det absolut mest nödvändiga. Det är relativt kort tid kvar till semestern och om vill du hinna spara ihop en mer betydande summa måste du också vara beredd att avstå från en hel del vardagsutgifter nu.
  • Sälj av: Många har fler saker än vad vi kanske tror som går att sälja på loppis eller på en säljsajt. Så ta en dag och rensa ut hemma, både i kök, förråd och garderober. Det innebär inte bara klirr i semesterkassan utan många upplever också tillfredställelse av att rensa ut i röran och av känslan av att få börja på en ny kula.
  • Se över alla dina abonnemang: Ett nytt abonnemang är bara ett knapptryck bort och det är lätt att vi samlat på oss en rad abonnemang som vi handen på hjärtat inte använder speciellt mycket. Kostnaden för dessa kommer snabb upp till över 1 000 kronor per månad.
  • Stanna hemma: ”Svemester” eller ”hemester” ligger helt rätt i tiden och är snällt både mot miljön och plånboken. Utforska närområdet och roa dig gratis, sommaren bjuder ofta på en rad gratisaktiviteter. Alltifrån konserter i parken till en dag vid den lokala badsjön.
  • Fokusera på nästa års semester: Starta ett nytt konto, döp det till semester eller liknande och börja redan nu att planera och spara inför semestern nästa år. Genom att skippa en utelunch i veckan sparar du cirka 500 kronor på en månad och 6 000 kronor på ett år. Ett bra tillskott i semesterkassan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu