Vings ägare i konkurs – flyg till och från Sverige ställs in

Av: 

Hans Österman

Ebba Thornéus

Thomas Cook

Den brittiska resejätten Thomas Cook – som äger svenska Ving – har gått i konkurs.

På sin hemsida uppger Ving att alla flygningar under måndagen ställs in – vilket drabbar 5 657 svenska resenärer.

Även de som åker med Spies, Tjäreborg och Globetrotter drabbas.

Den brittiska resejätten Thomas Cook är i akut ekonomisk kris.

Det 178-åriga företaget behövde snabbt få in 2,1 miljarder kronor – annars riskerade de att gå omkull.

Strax efter 03 natten mot måndag kom beskedet: Thomas Cook går i konkurs.

– Det är en fråga om djup ånger för mig och resten av styrelsen över att vi inte har lyckats, säger vd Peter Fankhauser till Reuters.

Ving: Alla flyg ställs in

Vid 05-tiden meddelade svenska Ving att alla flygningar ställs in under måndagen. Det drabbar totalt 5 657 resenärer till och från Sverige.

”Vings ägare Thomas Cook Group har i dag tidigt på morgonen ansökt om konkurs. Då flygbolaget som flyger majoriteten av Vinggruppens gäster i Norden ägs av Thomas Cook Group, så kommer resenärer under måndagen att drabbas av inställda flyg som en följd av konkursen”, uppger Ving på sin hemsida.

Ving meddelar sina resenärer att bolagets brittiska ägare går i konkurs.

Oklart hur det blir på sikt

Företaget skriver vidare:

”Det innebär tillsvidare att Vinggruppens flygbolag, Thomas Cook Airlines Scandinavia, är förhindrade att flyga. Ledningen för flygbolaget i Norden har därför fattat beslut att ställa in samtliga flygningar under måndagen. Samtidigt utvärderas all övrig flygtrafik och som ett resultat av TC Groups konkurs har Vinggruppens ledning tills vidare beslutat att ställa in alla flygresor från Norden.”

Ving skriver också att det är oklart hur företaget påverkas på längre sikt:

”Företagets fokus just nu är att ta hand om kunderna och vi räknar med att ha mer information under dagen, men har i nuläget inte alla svar på hur Thomas Cook Groups konkurs kommer att påverka oss. Vi kommer under dagen att informera våra kunder så snart vi har ny information.”

Alla paketresor skyddas dock av den svenska resegarantin uppger Ving.

”Om vi ställer in resor och inte kan arrangera alternativa lösningar betalas hela resans pris tillbaka enligt paketreselagen” uppger företaget i ett pressmeddelande.

150 000 resenärer strandade

Thomas Cook har 22 000 anställda världen över, 9 000 i Storbritannien, och 3 000 hotell världen över är knutna till företaget.

Tidigt på måndagsmorgonen meddelade företaget följande på sin hemsida:

”Den brittiska verksamheten har upphört med omedelbar verkan och alla framtida flygningar och semesterresor har avbrutits”, stod det.

Den brittiska luftfartsmyndigheten CAA hade redan under söndagen börjat förbereda sig inför en konkurs. Det innebär att 150 000 brittiska resenärer nu måste flygas hem från semesterorter världen över inom två veckor.

Problemen för Thomas Cook anses ha mynnat ur osäkerheten runt brexit, vilket fått britterna att avvakta med semesterbokningar, samtidigt som konkurrensen bland resebolagen ökat.

ANNONS

Byt till ett smart elavtal och få full koll på dina elkostnader!

Extern länk från Fortum

Läs mer!

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Thomas Cook

LÄS VIDARE

Kolla själv: Så kommer du drabbas av strejken

ÄMNEN I ARTIKELN

Thomas Cook

Ving

Konkurs

AB Voice

Resor

Flygtrafik