Vältajmad blankningsattack mot Tesla

Av: 

TT

Tesla

Investeringsfonden Scion Asset Management, med den omtalade Michael Burry vid rodret, gjorde i slutet av första kvartalet i år en jättesatsning på att Tesla-aktiens kurs skulle falla.

I dagsläget ser attacken väldigt vältajmad ut.

Michael Burry blev finansiell världskändis i samband med bolånekrisen i USA. Han är bland annat huvudperson i filmen "The big short", som beskriver hur han flera år före Lehman Brothers-kraschen 2008 såg en bubbla på USA:s bostadsmarknad och satsade enorma belopp på kursfall för bostadsobligationer.

Teslas grundare och vd Elon Musk har halkat ned på rankinglistorna för världens rikaste efter vårens kursfall för elbilstillverkarens aktie. Arkivbild

Ser Tesla som övervärderad

I dokument som inlämnats till myndigheter i veckan framgår det att Scion Asset Management satsade över en halv miljard dollar (motsvarande 4,4 miljarder kronor) på en typ av blankningsposition i elbilstillverkaren Teslas aktie i slutet årets första kvartal.

Burry har på sitt Twitterkonto redan tidigt i år avslöjat att han ser Tesla-aktien som övervärderad.

I februari twittrade han "Min sista 'Big short' blev större och Större och STÖRRE", med hänvisning till Teslas snabbt stigande marknadsvärde.

"Njut så länge det varar", tillade han.

Teslas aktie mer än åttafaldigade sitt värde under 2020 och noterade en rekordnivå på 883 dollar per aktie i januari. Men sedan dess har det pekat utför. Detta trots en rekordvinst rapporterad för Teslas första kvartal.

När Nasdaqbörsen stängde i måndags kostade Tesla-aktien 576 dollar – vilket innebär ett kursfall på 35 procent sedan den historiska toppen i januari.

Kursraset har tryckt ned Teslagrundaren Elon Musks förmögenhet med 24 procent sedan januari – till 160,6 miljarder dollar – enligt Bloomberg Billionaires Index. Musk har därmed halkat ned från första till tredje plats bland världens rikaste, enligt indexet.

En Tesla Model S.

Accepterar inte bitcoin

Kryptovalutan bitcoin har hängt med nedåt, bland annat sedan Tesla ändrat sig och meddelat att man inte längre accepterar bitcoin som betalningsmedel vid köp av Teslabilar.

I måndags var bitcoin nere på drygt 42 000 dollar per bitcoin, Det är den lägsta nivån sedan februari och kan jämföras med de historiska toppkurserna i april på nästan 65 000 dollar.

Elon Musk uppgav i februari att han köpt bitcoin för 1,5 miljarder dollar. I slutet av april sade han att han hade sålt 10 procent av innehavet.

På twitter har det sedan spridits uppgifter som tyder på att Musk dumpat hela sitt innehav av bitcoin – något som Musk först verkade bekräfta, men vilket han sedan har dementerat.

"Tesla har inte sålt några bitcoin", skrev Musk i ett av sina senaste inlägg på det sociala nätverket.

ANNONS

Jämför bolån och hitta den bästa räntan! Helt kostnadsfritt.

Extern länk från Compricer

Jämför här

Publisert:

LÄS VIDARE

Jätteras för bitcoin – så här ska du tänka nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Tesla

Fordonsindustri

Blankning

Elon Musk