Så har corona ändrat svenskarnas resmönster

Av: 

Ronja Mårtensson

Coronaviruset

Svenska storstäder har fått konkurrens i pandemins spår.

Städer som Ystad, Kalmar och Halmstad klättrar på listan över vilka ställen svenskar vill resa till framöver.

– Våra resvanor är helt förändrade, säger resexperten Lottie Knutson.

Per Christiansen, talesperson för Momondo.
Per Christiansen, talesperson för Momondo.

Svenskars resmönster har förändrats sedan pandemin bröt ut för lite mer än ett år sedan, enligt Momondo. Resesöksajtens statistik visar att London och Paris fortfarande är populära utländska destinationer. Men de har fått konkurrens.

– Stadspuls och värme i kombination ser ut att locka svenskarna, där destinationer som Istanbul, Malaga och Alicante klättrat högre upp på önskelistan under det senaste året, säger Per Christiansen, talesperson för Momondo.

Svenska badorter lockar

Pandemin har även påverkat hur vi reser inom Sverige. Storstäder är fortfarande attraktiva destinationer när det gäller hotellsökningar. Men vi svenskar har även fått upp ögonen för andra platser i vårt avlånga land.

– Klassiska sommarstäder med många möjligheter att umgås utomhus, som Ystad och Halmstad, har klättrat högre upp på listan det senaste året, säger Per Christiansen.

Och det förändrade sökmönstret är ingenting som förvånar reseexperten Lottie Knutson.

– Många svenskar har börjat ge upp drömmen om en Medelhavssemester för att resläget fortfarande är så osäkert. Då blir det fler sökningar på klassiska svenska badorter.

Lottie Knutson, reseexpert.

Var ute i god tid för hemester

Lottie Knutsons råd till den som vill stanna i Sverige i sommar är att boka resmålet redan nu – annars lär de attraktiva platser bli fullbokade.

– Är du fortfarande inne på att åka utomland senaste i sommar, eller kanske till hösten, då behöver du inte har någon brådska.

När det gäller de utländska sökningarna ligger Istanbul i topp och städer som Teheran och Dubai har gått upp flera platser.

Lottie Knutson tror att det beror på två saker:

– Både Istanbul och Teheran har traditionellt mycket resande från Sverige. Det är många nysvenskar som åker dit till släkt och vänner. Istanbul har även en stor flygplats som många åker via för att ta sig till andra länder.

Istanbul toppar listan på sökta resmål.

När färre dessutom söker på klassiska resmål som Paris, London och Amsterdam, så klättrar dessa länder, tror Lottie Knutson.

Förändrat resemönster lär bestå

Och det finns även en förklaring till varför Dubai klättrat.

– Dubai har haft öppet och välkomnat svenska turister som velat åka till sol och värme. Så trots att Utrikesdepartementet, UD, avrått från resor dit har det varit möjligt att flyga dit.

Tror du att det förändrade resmönstret bara är tillfälligt?

– Nej. Det nyväckta intresset för att semestra i Sverige kommer att bestå. Där ser man även att resandet flyttar norrut, till Höga kusten och flera platser i Lappland. Även Åre blir allt mer populärt, hela året runt, säger Lottie Knutson.

För den som har tänkt göra utomlandsresan verklig i år har Momondo har tagit fram ett nytt verktyg. På sajten går det att se vilka restriktioner som gäller för olika länder. Det går det även att söka efter vilka flygplatser som exempelvis erbjuder gratis avbokning.

Ystad har seglat upp som en favorit.

ANNONS EXTERN LÄNK

Över 180 hotell på 100 destinationer – boka på Nordic Choice Hotels

Nordic Choice Hotels

Publisert:

LÄS VIDARE

Stort sug efter Thailandsresor: ”Ökat med 150 procent”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Resor

Momondo

Lottie Knutson