Malins flyg ställdes in – bilade hem till Skåne genom Europa

Av: 

Ronja Mårtensson

Turism & resor

Spanienresan slutade inte riktigt som Malin Carlsson, 22, tänkt sig.

Norwegian ställde in flyget hem och i stället fick hon och mamma Madeleine bila tillbaka till Skåne med två hundar i baksätet.

– Det var en ren lycka när jag såg Öresundsbron, säger hon.

På eftermiddagen den 13 november kom Malin Carlsson, mamman Madeleine Carlsson och hundarna Fiffi och Alice hem till skånska Åhus efter att ha bilat i tre dygn från Spanien.

Familjen äger en bungalow i La Zenia, som ligger strax utanför Alicante, och hade åkt dit i början av september för att njuta en hel månad av lite varmare väder.

Den 10 november, bara några dagar före hemresan, fick de ett sms från Norwegian om att flyget ställts in. Bolaget parkerade nyligen 15 av de 21 plan som varit i luften den senaste tiden efter beskedet de inte längre får ekonomiskt stöd av norska staten.

– Det kändes såklart inte så roligt. Vi började direkt ringa runt till flygbolag som vi visste tog emot hundar, säger Malin.

Fanns inga flyg att boka

Men beskeden från flygbolagen var dystra. Eftersom hundarna var med till Spanien hittade de tidigast en resa hem med SAS den 17 december.

– Det kändes alldeles för långt borta. Vi ville ju bara komma hem, bland annat för att kunna jobba, säger hon.

I stället tog de kontakt med Hertz i Alicante och lyckades boka en hyrbil. Dagen efter började resan hem mot Åhus genom ett coronadrabbat Europa.

Malin Carlsson hade en väldigt härlig tid i Spanien men är glad att de lyckades hitta ett sätt att ta sig hem till Åhus.
Fiffi och Alice på hotellet i Göttinge, efter 14 timmars bilkörning genom Frankrike och Tyskland.

Malin berättar att hon körde hela vägen till Sverige så att hennes mamma skulle kunna hålla hundarna sällskap i baksätet och samtidigt jobba lite.

– Fiffi är rädd för att åka bil, så i början av resan fick hon och Alice sitta i en hundbur, men det tyckte inte Fiffi om. Hon satt och darrade och flåsade. Så vi stannade i Valencia och köpte hundbilbälten på en djuraffär. Då blev Fiffi nöjd.

Men det var inte bara därför Malin körde hela vägen hem.

– Jag älskar att köra bil och vill bli lastbilschaufför, så jag tänkte att det här var ett bra sätt att utmana mig själv.

På vägarna märktes inte coronaviruset av. Malin Carlsson berättar att det var en tung trafik med många lastbilar.

Mötte beväpnad militär

Första dagen körde Malin genom Valencia och Barcelona i Spanien och vidare in i Frankrike. Strax utanför Lyon i stannade de och sov över på ett bed and breakfast.

– Vi var tvungna att boka allt i förväg. Vi skrev även på ett papper innan vi körde in i Frankrike om att vi var på en företagsresa genom Europa, annars hade vi fått böta massa pengar.

Malin berättar att de vid franska gränsen möttes av beväpnad militär och polis. Men hon var inte nervös för att de inte skulle få köra vidare.

– Vi hörde från ett annat par som hade bilat hem några dagar innan oss, att det inte var några problem alls vid gränserna. Vi blev ju stannade för att vi hade en spansk bil, men när de märkte att vi var svenskar kunde vi åka vidare.

Dag två körde Malin fjorton timmar i sträck, med bara några små korta pauser. Mycket var stängt, bland annat alla vägkrogar.

– Vi fick äta på bensinmackar i stället. Vi ville undvika att åka in till centrum.

Malin och hennes mamma Madeleine möttes av beväpnad polis och militär vid gränsen mellan Spanien och Frankrike.

Skulle kunna göra om bilresan

När de lämnade Frankrike och körde in i Tyskland behövdes inga papper. Dag tre gick resan sedan vidare från Göttingen, där de övernattat, mot Danmark och slutligen Åhus.

– Jag kände en ren lycka när vi närmade oss Skåne, säger Malin.

Så här i efterhand ser hon ändå tillbaka på bilresan som en okej upplevelse. Även om mycket var stängt var det en fin utsikt från bilen med berg, kloster och mycket annat.

– Jag skulle nog kunna göra om det igen, men med en till övernattning.

Mamman Madeleine Carlsson, 51, vid ett av stoppen under bilresan hem.

Totalt gick resan på ungefär 20 000 kronor för bilen, hotell, mat och bensin. Nu hoppas de på att få tillbaka pengar från Norwegian för det inställda flyget.

Men borde ni inte räknat med att det här kunde hända?

– Vi trodde faktiskt inte att de skulle ställa in flygen. Många tycker nog att vi inte borde ha åkt, men vi har ju en bungalow där så vi är ju inte på ett hotell och möter folk. I Spanien är det även mycket hårdare regler och du måste ha munskydd. Det kändes faktiskt tryggare att vara där nere, säger Malin.

ANNONS

Få bättre sparränta när inflationen stiger! Byt sparkonto till högre ränta helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Fiffi och Alice på färjan mellan tyskland och Danmark.
Publisert:

LÄS VIDARE

Nattsvart för krogar som serverar julbord – knappt några bokningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Turism & resor

Coronaviruset

Norwegian

Resor

Spanien