Adams oro inför vintern: Mat eller värme?

Av: 

Emelie Svensson

Elpriser

NEW YORK. Amerikaners skräckscenario i vinter: Husvärme eller mat? 

När elpriserna skenar i Europa, följer Adam McLain, 37, utvecklingen med oro på andra sidan Atlanten. 

Hans elräkning väntas öka med tusentals kronor – pengar han inte har. 

– Det känns som om mattan ryckts bort under mig, säger han.

I januari ska han bli pappa för första gången. 

Adam McLain och hans sambo har skurit ner på alla utgifter inför födseln: de har flyttat från lägenhet till ett mobilt hem, de väljer billigare mat och Adam har skaffat ett extrajobb. 

Ändå känns det som om de pressats in i ett ekonomiskt skruvstäd.

– Vi har försökt dra ner på allt, men bakslagen fortsätter. Vad jag än gör för att ligga ett steg före, kommer saker och försöker knocka mig till marken.

I veckan nåddes de av ytterligare ett chockbesked: 

Amerikaners energikostnader kan öka med upp mot 54 procent jämfört med förra året, enligt en prognos från myndigheterna. 

”Fuck”, var Adam McLains första reaktion. 

– Det var definitivt en del svordomar, det är inte en kul situation. För oss är det en rejäl ökning, särskilt nu när vi har ett barn på väg, säger han. 

Priset på naturgas, kol och olja har skjutit i höjden. I Europa och Asien syns redan de skenande elpriserna, men nu ökar oron för en omfattande global energikris, orsakad av väder och stor efterfrågan. 

Hotar att slå till på allvar

Priserna är fortsatt relativt låga i USA, men naturgas – som nära hälften av alla familjer använder för att värma sina hem – har ändå nått de högsta nivåerna på 13 år i landet, rapporterar CNN.

Energikrisen hotar att slå till på allvar i USA i vinter – och då kan amerikanerna räkna med saftiga räkningar. 

De som använder naturgas för att värma sina hem beräknas i snitt betala 750 dollar, motsvarande 6 500 kronor, denna vinter – 30 procent mer än i fjol. 

Allra tuffast får de som använder propan – det är familjer som kan få en 54 procentig dyrare räkning, enligt prognosen från US Energy Information Administration.

Om det är en kall vinter kan priserna stiga ytterligare.

Adam McLains nya hem värms upp av både propan och naturgas, de bränslen som väntas stiga mest i pris.

En skyhög energinota är något han inte räknat med i familjens redan strama budgeten.

– En ökning med 750 dollar vore enormt mycket för oss, säger han uppgivet.

– Jag kommer komma till en punkt där jag måste bestämma: ”Vilka räkningar betalar jag, och vilka betalar jag inte?” Jag har en familj, och vill att de ska ha det bästa möjliga livet. Men hur ska jag hålla dem mätta?, frågar han. 

Mobila hemmet där Adam bor tillsammans med sin sambo.

”Ser bara hur vi halkar efter...”

Redan före pandemin slog till hade var tredje hushåll i USA svårt att betala sin elräkning. När många förlorat sin inkomst under pandemin, har problemet svällt.

För många kämpande familjer kan högre elpriser betyda att man, likt Adam, tvingas välja mellan livsnödvändiga saker som värme, mat eller medicin. 

Runt 22 procent av amerikaner säger att de drar ner på, eller avstår från grundläggande utgifter för att kunna betala en energiräkning, enligt US Census Bureau.

Det finns till och med ett vedertaget begrepp för dilemmat: ”Heat or eat”. 

Adam McLain säger att han och hans gravida sambo äntligen nått en punkt där de har haft råd med lite hälsosammare måltider. Men med de dyra elräkningarna kan det ändras, till förmån för billigare skräpmat.

– Jag ser bara hur vi halkar efter, säger han. 

– Jag har varit i tuffare ekonomiska situationer än där jag är nu och har ätit många måltider bestående av smörgås med jordnötssmör och sylt, för att jag inte har råd med annat. Men jag hatar att jag måste gå tillbaka till det stadiet, efter att ha slitit så hårt.

De senaste åren har han kämpat sig till en masterexamen. Men på landsbygden, där de bor i Canaan, New Hampshire, finns inte den typ av jobb han egentligen är kvalificerad för som it-tekniker, säger han. I dag tjänar han motsvarande 200 kronor i timmen. 

Samtidigt måste han dessutom börja betala av studielånen. Adam känner sig stressad, trött och utmattad över att inte veta hur han ska lösa situationen innan barnet kommer. 

– Allt blir bara dyrare, och alla de vinster jag gjort – personligen och professionellt – de är bara borta. Det känns som om mattan ryckts bort under mig.

ANNONS

Se ditt kreditscore, din budget och mycket mer. Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Anna fick en elräkning på över 20 000 kronor

ÄMNEN I ARTIKELN

Elpriser

USA

Energi & råvaror

Privatekonomi

New Hampshire