Förslag: Studielånet kan bli tio gånger dyrare

Studielånet kan bli tio gånger dyrare för alla som tagit lån efter 1989.

Nu får regeringens förslag om en räntehöjning skarp kritik av facket, rapporterar GP.

– Det gör det ännu mindre lönsamt att studera i Sverige, säger Göran Arrius, ordförande i Saco, till tidningen.

Regeringen föreslår att räntan på studielånet höjs till 0,5 procent för alla som tagit studielån efter 1989. Det är en tiofaldig höjning från dagens ränta som ligger på 0,05 procent – och ett förslag som får skarp kritik av facket, rapporterar GP.

– Det är olyckligt, för det gör det ännu mindre lönsamt att studera i Sverige, säger Göran Arrius, ordförande i Saco, till tidningen.

Räntehöjningen ska täcka skulder som CSN inte räknar med att få in och finansiera det nya stödet för studier mitt i livet.

För skulder under 200 000 kronor innebär en höjning av räntan till 0,5 procent att återbetalningstiden totalt sett förlängs med ett år, enligt utbildningsdepartementets uppgifter, skriver TT.

Regeringen föreslår att räntan på studielönet höjs till 0,5 procent för alla som tagit studielån efter 1989.
Regeringen föreslår att räntan på studielönet höjs till 0,5 procent för alla som tagit studielån efter 1989.

Studentkåren: Slår mot fel grupp

Även TCO och Sveriges förenade studentkårer sågar förslaget.

– Vi tycker det är dåligt. Vi tycker inte att omställningsstudiestödet ska finansieras genom att ta mer pengar från yngre studenter, vilket förslaget innebär. Vi tycker att man ska hålla räntan som i dag och i stället höja studiebidraget, säger Jack Vahnberg, ordförande i Göteborgs Förenade studentkår, till GP.

Göran Arrius på Saco säger att han tycker att det är märkligt med ett förslag som slår mot en viss grupp på arbetsmarknaden:

– Att de ska vara med och bekosta något specifikt, det är väldigt olyckligt. Och att det är en viss grupp på arbetsmarknaden som ska bekosta något som alla ska ha nytta av. Vad händer då i ett läge när omställningskostnaderna kanske skjuter i höjden samtidigt som bankräntan går upp?

Stödet för studier mitt i livet är en följd av att arbetsmarknadens parter förra året kom överens om förändringar i arbetsrätten. Det är också ett system för de som har ett arbete, eller nyligen har haft ett, att vidareutbilda sig för att plussa på kunskaperna – då med upp till 80 procent av lönen i stöd under en period, skriver TT.

L: Vänder oss kraftigt emot förslaget

Liberalerna är starkt emot förslaget om höjd ränta på studielånet. Partiet menar bland annat att räntan riskerar att avskräcka unga från mindre välbeställda familjer från att söka sig till högre utbildning

”Det minskar också utbildningspremien för de som ansträngt sig och utbildat sig. Inte minst slår den tiodubblade räntan mot kvinnor i kvinnodominerade akademikeryrken som redan i dag släpar efter i löneutveckling”, skriver Maria Nilsson, högskolepolitisk talesperson för Liberalerna, i ett mejl.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu