Boprisfall i Stockholm: ”Kommer fortsätta sjunka”

Bostadspriserna börjar vända söderut.

Mest kännbart är det i Stockholm, där fallet på bostadsrätter var 2 procent i maj.

– Bostadspriserna kommer att fortsätta sjunka på många håll det närmaste året, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bostadsmarknaden har länge gått på högvarv. Rekord efter rekord har slagits och en budgivning som slutade flera miljoner över utgångspriset har inte hört till ovanligheten.

Men efter den senaste tidens räntehöjningar kan man nu skönja början på ett trendbrott. I maj sjönk priserna på bostadsrätter med 1 procent i Sverige, medan villapriserna stod still. Detta enligt nya siffror från Svensk mäklarstatistik.

– Vi ser en svalare bostadsmarknad med färre budgivare och längre försäljningstider. Skenande kostnader och negativa rubriker har gjort köparna mer avvaktande, och det sätter avtryck på priserna, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige i en kommentar.

Tydligast nedgång i Stockholm

I Storstockholm syns den tydligaste nedgången. Där föll bostadsrättspriserna med 2 procent och villapriserna med 1 procent. I Göteborg gick bostadsrätterna ned med 1 procent medan villapriserna stod still.

Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm
Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm

Den enda uppgången i den senaste statistiken syns i Stormalmö, där bostadsrättspriserna steg med 1 procent medan villorna rörde sig i sidled.

Den senaste tiden har tunga aktörer höjt ett varningens finger för att priserna kan falla rejält framåt. SBAB:s chefsekonom ser ett scenario framför sig där de kan sjunka med så mycket som 15–20 procent, och enligt Finansinspektionens värsta scenario kan de sjunka med 30 procent.

– Två av tre svenskar äger sitt boende, och stigande räntor i kombination med en hög inflation minskar nu deras köpkraft. Vi märker att försäljningarna tar längre tid och bedömer att bostadspriserna kommer att fortsätta sjunka på många håll det närmaste året, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Han påpekar också att det är mycket psykologi kopplat till bostadsmarknaden, särskilt när priserna börjar sjunka.

– Bostadsköpare brukar vara snabba med att räkna med en lägre prisnivå, medan säljare ofta behöver lite mer tid för att vänja sig vid att deras bostad inte är värd riktigt lika mycket som för några månader sedan.

Vill mana till lugn

Trots den avmattade marknaden manar Bjurfors Fredrik Kullman ändå till lugn.

– Samtidigt tycker jag inte att man ska förstora det som nu sker och ha en alltför pessimistisk syn. Bostadspriserna i Sverige står fortfarande högre än för tre månader sedan. Det säger något, tycker jag. I stort sett alla hushåll har fått det tuffare ekonomiskt, men bostaden är fortsatt något man vill prioritera, säger han.

BOSTADSRÄTTER1 mån3 mån12 månMedelpris (kr/kvm)
Riket- 1%+ 1%+ 5%45 626
Centrala Stockholm- 1%- 1%+ 9%108 768
Stor-Stockholm- 2%+ 1%+ 6%66 077
Centrala Göteborg- 1%- 1%+ 4%68 355
Stor-Göteborg± 0%+ 1%+ 4%50 965
Centrala Malmö± 0%+ 3%+ 6%40 486
Stor-Malmö+ 1%+ 4%+ 6%37 866
VILLOR1 mån3 mån12 månMedelpris
Riket± 0%+ 2%+ 6%4 361 000
Stor-Stockholm- 1%+ 1%+ 5%7 605 000
Stor-Göteborg± 0%+ 1%+ 6%6 160 000
Stor-Malmö± 0%+ 2%+ 4%5 648 000
FRITIDSHUS12 månMedelpris
Riket+ 12%2 436 000
Källa: Svensk mäklarstatistik
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu