FI vill krympa PPM:s fondutbud drastiskt

avStefan Hesserud Persson, TT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vill se hårdare krav på fondbolagen som är verksamma inom PPM-systemet. Arkivbild.

Fondutbudet inom PPM bör chockbantas – från 800 till 10 fondförvaltare.
Det anser Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.
– Valfrihet är inte maximalt antal val, säger han till Dagens industri.

Idag har svenska pensionssparare över 800 fonder att välja bland inom PPM-systemet. Något som öppnat upp för oseriösa aktörer och rena bedragare som lurar pensionsspararna.

Åtgärder på gång

Pensionsmyndigheten presenterade i början på juni en åtgärdslista för PPM:s fondtorg. Bland annat vill man se ett förbud mot telefonförsäljning och införa kapitalkravsregler på fondbolagen.

Det skulle enligt Pensionsmyndigheten kunna leda till 300 färre fondförvaltare på fondtorget.

Men det är långt ifrån tillräckligt, anser Finansinspektionens (FI) generaldirektör Erik Thedéen, enligt Dagens industri. Det kapitalkrav på 500 miljoner kronor som Pensionsmyndigheten föreslagit är för lågt och för enkelt att komma upp i för fondbolagen, menar han.

FI vill höja kraven

En mer rimlig nivå skulle enligt FI vara fem miljarder kronor. Något som skulle banta utbudet ordentligt ner till ett tiotal aktörer.

– Valfrihet är inte maximalt antal val, det är också ett system som för de allra flesta ger en rimlig möjlighet att välja, säger Erik Thedéen, till DI.

Han medger att nackdelen med förslaget kan vara att stora aktörer, framför allt storbankerna, gynnas och öppnar samtidigt för en mer övergripande förändring av PPM-systemet.

– När man säger tio kan det vara ett helt annat system som inte alls är fondbaserat, säger Erik Thedéen utan att närmare gå in på hur ett sådant system skulle kunna se ut.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

PPM

Pension

Fonder

MER OM MIN EKONOMI