Historisk affär

Privatekonomi

Mitt under finanskrisen gör Vattenfall en av de största affärerna i svensk företagshistoria. Nederländska Nuon köps för nästan 100 miljarder kronor.

Kritiker pekar på att Vattenfall nu blir ännu större – på kolkraft.

I år fyller den statliga energijätten Vattenfall 100 år.

– Och det här känns nästan som en födelsedag. Det är en fantastisk dag, och detta är en riktig milstolpe, sade vd Lars G Josefsson när han presenterade köpet av Nuon.

Vattenfall har erbjudit Nuons aktieägare – en rad nederländska provinser och kommuner – 8,5 miljarder euro, motsvarande cirka 95 miljarder kronor, i kontanter för samtliga aktier.

Inledningsvis köper Vattenfall 49 procent och får därmed kontrollen över Nuons verksamhet. Resterande aktier köps under en sexårsperiod. Syftet med den stegvisa överlåtelsen är att de nuvarande ägarna ska få vara med och påverka Nuons utveckling under de närmaste åren.

Perfekt partner

Nuon har under flera år diskuterat eventuella affärer med olika parter.

– I Vattenfall har Nuon funnit en partner som passar på alla sätt, sade Nuons vd Öystein Löseth vid presskonferensen.

Nuon är Nederländernas största energibolag och är även verksamt i Belgien och Tyskland. Bolaget har över tre miljoner kunder, cirka 10 000 anställda och omsatte motsvarande 68 miljarder kronor i fjol.

Köpet gör Vattenfall till en av de riktiga storspelarna på den europeiska energimarknaden.

– Detta är ett viktigt steg för Vattenfall i vår internationella strategi, sade Lars G Josefsson.

Ökade investeringar

Men ska man tro Josefsson är mångmiljardaffären också något av ett miljöprojekt. Köpet uppges påskynda Vattenfalls övergång till ”klimatneutral” drift till år 2050. Detta ska ske genom ökade investeringar i förnyelsebar energi och utveckling av teknik för avskiljning och lagring av koldioxid (CCS). En av de främsta prioriteringarna är att investera i vindkraft till havs, enligt Vattenfallchefen.

Även näringsminister Maud Olofsson framhåller miljöaspekter, och pekar på att Vattenfall/Nuon redan i dag är det största bolaget i Europa på havsbaserad vindkraft.

Kol och gas

Kritiker pekar i stället på Nuons beroende av fossila bränslen. Kol och gas står för cirka 95 procent av bolagets energiproduktion, knappt fem procent är förnybar.

Miljöpartiet är kritisk till affären och anser att regeringen bör stoppa den.

– Vattenfall borde i stället satsa sitt kapital på förnybara och hållbara energikällor, anser Per Bolund, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet de Gröna och får medhåll av Naturskyddsföreningen.

– Men Nuon kan ändå vara en intressant partner när man ser till vindkraftdelen i affären, säger generalsekreterare Svante Axelsson. Den havsbaserade vindkraften är ju en viktig pusselbit för att kunna bli en stor vindkraftproducent och klara de stora volymer som krävs på sikt.

Axelsson anser att affären leder till en icke önskvärd ökad maktkoncentration som leder till försämrad konkurrens i Europa.

Maud Olofsson.

Näringsministern ställer sig positiv

– Ekonomin är sådan nu att det är köpläge för dem som har resurser. Och nu sker en omstrukturering på europeisk nivå och då är det bra att Vattenfall kan vara med och köpa in sig i ett bolag som kan ge intäkter framöver. Vi jobbar ju med värdeskapande. Det är bra att man blir Europaledande på vindkraft, kommenterar Maud Olofsson affären.

Hon tycker inte att det är ett problem att Nuon driver två kol- och gaseldade kraftverk.

– En del i Vattenfalls strategi är att byta ut en del till av dem till bioenergi och göra dem mer klimatvänliga.

TT: Är köpet av ett bolag bästa sättet att använda 95 miljarder. Det finns säkert många av Vattenfalls kunder som hellre skulle se lägre elpriser?

– Vattenfall ska verka på en konkurrensutsatt marknad så det står inte emot varann. Kan de göra bra affärer och öka värdet tillfaller det svenska medborgare. Det är svenska folkets företag. Då ska de göra goda affärer också.

Hon litar på att styrelsen och bolaget har fattat ett korrekt beslut.

– Nu var affären tillgänglig. De har räknat på att det är en god affär.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Ansök om bolån och få ett erbjudande – samma ränta till alla

Hypoteket

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi