Soffvägen till billig el

Publicerad:
Uppdaterad:
TAR ELEN MED RO Michael Ivarsson i Stockholm har slutat bekymra sig om krångliga elräkningar där kostnaden åker berg- och dalbana mellan månaderna. ”Med ettårsavtal och gruppupphandling vet jag att jag alltid får ett bra pris”, säger Michael.
Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
TAR ELEN MED RO Michael Ivarsson i Stockholm har slutat bekymra sig om krångliga elräkningar där kostnaden åker berg- och dalbana mellan månaderna. ”Med ettårsavtal och gruppupphandling vet jag att jag alltid får ett bra pris”, säger Michael.

Dyr, oundviklig och omöjlig att begripa.

Elräkningen är Sveriges mest hatade faktura – men inte för Michael Ivarsson.

– Jag vet att jag alltid får det lägsta priset.

I aftonbladet.se:s undersökning om de mest avskydda räkningarna svarade mer än hälften av drygt 16 000 tillfrågade att elen var värst.

Och nog finns det fog för det – de senaste åren har elpriserna ränt i höjden med blixtfart. För en eluppvärmd villa med 20 000 kWh i förbrukning steg årskostnaden från 14 000 kronor om året år 2000 till 26 000 kr sju år senare. En prisökning på 86 procent.*

Det enda – men stora – glädjeämnet är att ingen räkning är så lätt att ta ner i pris som elräkningen. En knapp timmes arbete kan spara tusentals kronor varje år.

Mer för pengarna har valt de tre bästa metoderna – slapp, slappare, slappast. Vilken du än använder blir du en vinnare på el.

Elpriserna i Sverige är just nu de lägsta på tre år.

*) Källa: SCB, Svensk energi. Utöver högre pris per kilowattimme ingår högre skatter, nätavgifter och moms.

Låt andra handla din el

SLAPP

Tidsåtgång: ca 1 timme

Du sparar:

Lägenhet, 3 500 kWh/år:

490 kr/år

Snitthushåll, 8 000 kWh/år:

1 120 kr/år

Elvärmd villa, 20 000 kWh/år:

2 800 kr/år

Michael Ivarsson är en av hundratusentals svenskar som använder gruppköp av el på internet för att hålla räkningarna låga.

– Det funkar utmärkt. Jag vet inte exakt vad jag tjänat, men jag får alltid lägsta priset, säger Michael, medlem i Kundkraft sedan 5 år.

Kundkrafts rörliga pris ligger ungefär ett öre över lägsta dagspris på Pricerunner.

– Jag har ettårsavtal. Det sköna är att slippa ägna tid åt att byta bolag och kolla priser. Det sköter andra och det rul­lar på år efter år, säger Michael Ivarsson.

Vinsten i tabellen är beräknad på Kundkrafts avtal jämfört med det

genomsnittliga tillsvidarepriset från pricerunner 2007–2008.

Så gör du

??Gå in på kundkraft.se

???Ta fram din elräkning och kolla uppsägningstiden. (Du riskerar straffavgift om du byter innan ditt kontrakt gått ut.)

???Läs igenom villkoren på kundkraft och bli medlem.

????Anmäl dig till upphandling.

Byt bolag och bind på tre år

SLAPPARE

Tidsåtgång: ca 30 minuter

Du sparar:

Lägenhet, 3 500 kWh/år:

525 kr/år

Snitthushåll, 8 000 kWh/år:

656 kr/år

Elvärmd villa, 20 000 kWh/år:

1 800 kr/år

Just nu är de svenska elpriserna rekordlåga. På ett halvår har priset per kWh sjunkit med nästan 50 procent, från 80 öre till ner mot 40 öre.

Priserna spås falla ännu mer, men ingen vet hur länge. Det rörliga priset kan sticka iväg upp på ett par veckor. Binder du ditt elpris nu på tre år kan du få priset 40–45 öre och en totalkostnad på under en krona per kWh, inklusive skatter och avgifter. Lägsta priset på många år. I tabellen har vi jämfört med det genomsnitttliga priset för treårsavtal 2006–februari 2009 i respektive kategori.

Så gör du

??Gå in på någon av de sajter som jämför elbolagens priser, exempelvis elskling.se.

???Kontrollera din uppsägningstid med nuvarande leverantör.

???Välj bolag med bästa treårsavtal med några få knapptryck.

???Skriv på när blanketten med nya kontraktet landar i brevlådan.

Skaffa avtal om rörligt pris

SLAPPAST

Tidsåtgång: ca 15 minuter

Du sparar:

Lägenhet, 3 500 kWh/år:

525 kr/år

Snitthushåll, 8 000 kWh/år:

1200 kr/år

Elvärmd villa, 20 000 kWh/år:

3 000 kr/år

Vart tredje svenskt hushåll har fortfarande så kallat tillsvidare-pris på el. Det betyder att el-bolagen tar så mycket betalt de har lust till. ”Rörligt pris” betyder att elbolaget binder sig att följa det rörliga priset på elbörsen Nordpool. Några örens påslag blir det per kilowatt-­timme, men priset är över tid oftast lägre än tillsvidarepris, ofta betydligt lägre. I vår prisjämförelse har vi räknat med en genomsnittlig skillnad på 15 öre per kWh. Observera dock att det rörliga priset kan skilja mellan bolagen. För att alltid få lägsta rörliga pris krävs att du byter bolag ofta.

Så gör du

? Ta fram din elräkning, ring ditt bolag.

???Säg att du vill byta till ett avtal om rörligt pris.

??Skriv på när avtalet kommer i brevlådan.

Vår hushållsel bland den dyraste i Europa

Det är en myt att Sverige har låga elpriser.

Av 29 europeiska länder var det bara 8 som hade högre konsumentpriser för hushåll år 2008, enligt siffror från EU:s statistikenhet Eurostat. 20 länder hade billigare hushållsel än Sverige.

Däremot har svenska företag relativt sett låga elpriser.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN